tisdag 1 mars 2011

Newt Gingrich for President?

Newt Gingrich blir den första kandidaten att tillkännage en kandidatur till President, genom formering av en så kallad "exploratory committee" denna vecka.

Flera nyhetskällor, bland dessa National Journal och ABC News rapporterar nu att nära rådgivare hävdar att Gingrich kommer att tillkännage sin kandidatur i slutet av denna vecka. Gingrich själv har sagt att han ska ta tillkännage sitt beslut denna vecka, och enligt dessa närstående är det alltså redan bestämt: Han ställer upp. Och hans reseplaner ser verkligen ut som de man skulle kunna förvänta sig av en presidentkandidat: Den sjunde Mars kommer han vara i Iowa, och den sjuttonde i New Hampshire.

Dålig timing enligt mig: Gingrich saknar utrikespolitisk erfarenhet, och just nu är utrikespolitiken på agendan. Jon Huntsman borde, om han nu är seriös kring sina presidentplaner, tillkännage sin kandidatur nu eftersom hans utrikespolitiska erfarenhet (han har varit amerikanska ambassadör i Kina) kommer bli en fördel, nu när upproren i mellanöstern är på agendan.

Dessutom innebär Gingrich relativt tidiga tillkännagivande att media kommer hinna granska honom i sömmarna mer än någon annan kandidat, och är det någon kandidat som inte tål granskning så är det Gingrich. Men kanske tror han på allvar att Republikanerna är så desperata efter en kandidat som honom att de kommer ignorera hans misslyckade äktenskap, otrohet och hycklerier. Opinionsundersökningar hävdar hursomhelst motsatsen; de värdekonservativa Republikaner är fortfarande starka. År 2007 sade sig 30 % av amerikanerna inte kunna tänka sig rösta på en kandidat som är inne på sitt tredje äktenskap, och det är ingen vild gissning att de flesta av dessa 30 % återfinns bland Republikanerna, särskilt i konservativa delstater som Iowa och South Carolina - delstater Gingrich måste vinna om han ska ha en chans. Att vinna New Hampshire blir svårt, även om det finns färre värdekonservativa väljare, eftersom Republikanerna i New Hampshire överväldigande stöder Romney (40 % jämfört med de 6 % som stöder Gingrich enligt senaste undersökningen). I Iowa har han endast 12 %, jämfört med favoriten Huckabees 28 %.

Så vad talar för Gingrich? Väldigt lite. Han låg högt upp i opinionsmätningarna i somras, men det verkar som att ju mer Republikanerna tänker på honom, desto mer minns de, och desto mindre gillar de honom. Hur som helst, så har ju Gingrich en massa nostalgi att påminna gamla Republikaner om; han var arkitekt bakom storsegern i kongressvalet 1994 som tvingade Bill Clinton mot mitten. Det finns säkert de som kommer rösta på honom just på grund av hans ställning som Republikansk statsman och tänkare, men jag tror inte att det kommer räcka.

Återkommer med mer information när vi vet mer.

John Gustavsson

Inga kommentarer: