onsdag 9 mars 2011

Rebellerna förlorar mark i kampen mot Ghaddafi

Ghaddafis beslut att inte ge upp utan istället slå tillbaka hårt, tycks för stunden ha gett honom andrum - och rebellerna har börjat slås tillbaka, något Richard Engel rapporterar om på plats för MSNBC:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Det mesta antyder att rebellerna kommer att förlora utan utomstående stöd. Den fråga som kvarstår är således vad om världen, och USA ska ta sig till. USA - och Obama-administrationen är inte eniga i frågan om en flygförbudszon.

Att man heller inte vet exakt vad som kommer att träda i kraft i Ghaddafis ställe bidrar också till en viss skepsis. Man har inga avsikter göra som i Afghanistan på 1980-talet - stödja en rebellrörelse som sedan får makten och visar sig vara militanta islamister.

Jag anser att alla sådana frågor för närvarande kan läggas på hyllan. Det är frågor man hade kunnat diskutera när Ghaddafi hade makten och situationen var stabilare. Då hade man kunnat diskutera för- respektive nackdelar med att stödja eller avsätta denne. Nu har demonstrationerna och de påföljande upploppen mot regimen redan börjat - och det går inte att vrida klockan tillbaka. Den libyska befolkningen behöver helt uppenbart hjälp mot en diktator som inte drar sig för att massakrera sitt eget folk, enbart för sin egen makts skull. Ghaddafi har således gått från att ha varit en diktator som samarbetat med världssamfundet i viktiga internationella frågor (som te x att inte skaffa kärnvapen) och som tidigare inte angripit sin egen befolkning förrän han blivit pressad på det sätt han nu blir - till att nu göra detta på sätt som omvärlden inte kan tolerera. Därför bör USA - likt så många icke-libertarianska republikaner anser - ingripa.

Vad som kommer efter Ghaddafi får man helt enkelt ta då. Men att inte agera nu är inte längre det alternativ det var innan dessa saker inträffade. Skulle USA och Obama-administrationen dock av strategiska orsaker välja att inte agera - så är Europa dock de sista med rätt att gnälla, eftersom militära interventioner för att skydda mänskliga rättigheter aldrig varit de strängar Europa själva spelat på.

Se även tidigare inlägg:

FtN: John Kerry och Mitch McConnell om Libyen och budgetförhandlingar 20110306

Inga kommentarer: