torsdag 3 mars 2011

Republikanerna besegrar facken i Ohio

I princip all uppmärksamhet gällande kampen mellan fackföreningarna och republikanska guvernörer har riktats mot Wisconsin och guvernör Scott Walker. Det därför att Wisconsin var först - och pg a de enorma protesterna och de 14 förrymda demokraternas rubrikvänliga agerande.

Men kampen pågår även i andra delstater - och medan läget fortfarande är låst i Wisconsin (även om det mesta talar för att guvernör Walker till slut kommer att få sin vilja igenom) så är så inte fallet på andra håll. I Ohio har den republikanske guvernören John Kasich fått en lag godkänd av delstatsenaten med stora likheter med den i Wisconsin, som fråntar de delstatliga fackföreningarna rätten till kollektivförhandlingar.

Lagförslaget i Ohio godkändes med minsta marginal, med 17-16 röster. Förslaget går nu vidare till Representanthuset där republikanerna har en 59 mot 40 man majoritet och där lagen förväntas gå igenom betydligt lättare.

Det innebär att Ohio kommer att avskaffa sin 30-åriga tradition av kollektivförhandlingar, och guvernör John Kasich kommer således att hinna före Scott Walker med detta.

Lagen ger rätt till kollektivförhandlingar om löner, men inte sjukvårdsförmåner, pensionstillägg etc. Lagen förbjuder också strejker och för sådana kan straff, inklusive fängelse utfärdas. Merit-baserat lönesystem ska också införas och om en person sägs upp så ska inte bara hur länge personen innehaft jobbet utgöra faktorn i uppsägningsprocessen.

Den republikanske delstatssenatorn Shannon Jones sa:

"These contracts have slowly clogged the arteries of state and local governments," Jones said. "Their hands are tied by collectively bargained agreements."


Källor: Cleveland.com, hotlineoncall

Se även tidigare inlägg:

Guvernör John Kasich om demonstrationerna i Ohio 20110302

Inga kommentarer: