måndag 6 juni 2011

USA hanterar invandring bättre än majoriteten av omvärlden

Jacob L. Vigdor, professor i public policy och ekonomi vid Duke University, har här i Los Angeles Times en läsvärd artikel om USA och invandring. En artikel där Vigdor förklarar att USA - i motsats till den rådande uppfattningen av saken - faktiskt hanterar invandring betydligt bättre än majoriteten av resten av världen. Och att invandring i USA är ett mycket mindre samhällsproblem än det är i Europa.

Manhattan Institute har jämfört USA med tio länder i fråga om invandring. I många väsentliga avseenden visar statistik att den amerikanska invandringen integreras i samhället mycket bättre än i Europa. Av de invandrare som äger sina egna hem så har USA 20% fler invandrare som gör det än te x Italien. Arbetslösheten bland amerikanska invandrare är 13% mindre än i Nederländerna, och invandrare har större sannolikhet att bli amerikanska medborgare än invandrare i många europeiska länder.

De mest framgångsrika invandrarna i USA är de från Asien - och de minst framgångsrika är de från Latin- och Sydamerika - som kan jämföras med den muslimska invandringen i Europa. Men även i det avseendet har USA mindre problem med mexikansk invandring än Europa har med muslimsk sådan:

Evaluated side by side, the problems of Muslim immigrants in Europe are as bad or worse than those of Mexicans and Central Americans here.


Ur ett statistiskt perspektiv verkar invandringstrycket i USA också minska - medan så inte är fallet i Europa. En statistisk som visar detta är födelseantalet i Mexiko - där siffran för en generation sedan var den dubbla den i USA - nu är nationerna ungefär jämlika - och minskat födelseantal brukar ofta föregå minskad utvandring. Varför USA på längre sikt inte kommer att behöva bekymra sig om detta på samma sätt.

I Europa, där en stor del av invandringen sker från Afrika, är dock så inte fallet, och Afrika är en kontinent där födelseantalet inte minskar (och inte i förhållande till Europa).

USA har också en lång tradition av att göra skillnad mellan en persons kulturella historia och dess nationella identitet. I USA kan man identifiera sig som etnisk italienare och amerikan på samma gång - det är inte lika lätt i Europa. USA har dessutom färre ekonomiska hinder för integration i samhället än Europa har.

Det finns dock ett land som klarar saker och ting ännu bättre än USA - och det är Kanada. Ett land som inte har samma naturliga invandringstyck som te x USA eller Europa - men som det trots det är värt att lyfta fram lyckas bra, och bättre än USA. Orsaker till detta är att Kanada utfärdar visum beroende på jobb och utbildning, inte utifrån nationskvoter eller familjeåterföreningar. Man tillåter också dubbelt medborgarskap, samt ger möjlighet till kanadensiskt sådant efter bara tre år.

Jacob L. Vigdor avslutar sedan med att förklara att USA:s system emellertid är ganska bra och inför en immigrationsreform bör det första man gör vara att se till att bevara de saker som -faktiskt- fungerar.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Jan Brewer kritiserar Obamas immigrationstal ytterligare 20110514

Inga kommentarer: