fredag 3 juni 2011

Hemkommen soldat stoppar bankrånare

Hollywoodfilmer om hemkomna amerikanska soldater berättar nästan alla historier om bittra, desperata människor som kommer hem till ett samhälle som vare sig förstår eller stöder de unga män och kvinnor som de en gång skickade ut i krig. Sådana saker har naturligtvis skett, men ger inte hela verkligheten - inte ens majoriteten av verkligheten.

Varför de flesta krigsfilmer utgår från det perspektivet vet jag inte - men man kan spekulera i att en orsak skulle kunna vara att många av producenterna till dagens filmer tillhör Vietnam-generationen - en generation som var progressiva på sin tid och som tänkte på saker och gjorde saker som onekligen var revolutionerande och som deras egna föräldrar aldrig gjort, men där många likväl onekligen också fastnat i tiden. Men det är bara min egen vilda gissning, och det finns förstås säkert många orsaker till både det ena och det andra.

MSNBC har emellertid här ett reportage om en hemkommen amerikansk krigsveteran av det slag som sällan lyfts fram i populärkulturen - en soldat som tack vare sin militärträning stoppar en bankrånare:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Två sevärda Irakkrigsfilmer 20100925

Inga kommentarer: