lördag 4 juni 2011

Evangelikala, de republikanska kandidaterna och 2012

På 1980-talet blev USA:s vita evangelikala kristna en integrerad del av det republikanska partiet i samband med Ronald Reagans val, och under 1980- och början av 1990-talet skulle denna grupps politiska form komma att gestalta sig i vad som brukar kallas "den kristna" högern. Dess glansdagar försvann i slutet av 1990-talet och evangelikala ledare (som Rick Warren,mfl) har valt att inte blanda sig i politik på samma sätt som gjordes under 1980- och 1990-talet.

Washington Post har emellertid här en mycket läsvärd artikel om republikanernas ambition att åter väcka till liv de evangelikalas politiska slagkraft inför valet 2012. En väljargrupp som år 2000 och 2004 gav George W. Bush två ämbetsperioder men 2008 inte var tillnärmelsevis lika aktiva. 2008 försökte även Barack Obama nå denna grupp - och Obama vann fler vita evangelikala ungdomar än demokratiska kandidater vanligtvis brukar vinna - något som för en tid indikerade att en evangelikal kristen vänster (med Jim Wallis etc) började bli framträdande i amerikansk politik. Obama slog emellertid inte igenom bland väljargruppen, som 2010 börjat organisera sig för republikanerna igen och 2011 indikerar det mesta att majoriteten av de evangelikala fortfarande är lojala republikaner. Dessa har även blivit entusiastiska över te-party-rörelsen något som evangelikala te-party-karaktärer som Sarah Palin och Michelle Bachmann förmodligen bidragit till.

Här har Fox News ett inslag om de evangelikala - där en baptistpastor från Texas intervjuas, som förklarar att han blev besviken över att Huckabee lämnade plattformen, att han är skeptisk till Romneys (och Huntsmans) mormonism och att republikanerna bör se till att nominera en kandidat som går hem hos de evangelikala. 2008, förklarar han, vann Obama med ca 10 miljoner röster - 30 miljoner evangelikala röstade emellertid inte - vilket han menar talar sitt tydliga språk (de som röstade utgjorde emellertid den nu eftertraktade väljarbas Mike Huckabee 2008 fick patent på):



Arbetet för att på nytt lyckas ena de evangelikala att bil en republikansk bas har emellertid redan börjat. Ralph Reed - fd ledare för Christian Coalition, som under 1990-talet var den kristna högerns främsta organisation - leder nu The Faith and Freedom Coalition - som syftar till att bli en tjugoförsta århundradets variant av 1990-talets Christian Coalition. Dessa har i dagarna anordnat en konferens i Washington DC där i princip samtliga republikanska presidentkandidater (eller potentiella sådana) medverkar.

Uppdateringar med de diverse presidentkandidaternas tal på konferensen kommer framöver...

Uppdatering: Här har CNN ett inslag där de diverse kandidaterna förklarar sitt stöd till traditionella äktenskap:



Det mest intressanta bland de evangelikala är förstås om de lyckas hitta en enad front inför 2012 eller ej - samt om Obama kommer att lyckas med att bryta sig in i denna grupp på samma sätt som 2008.

I religiöst avseende är det annars - anser jag - den katolska väljargruppen som är mest intressant och frågan om denna kommer att skifta lojalitet från demokraterna till republikanerna, något jag tror med tiden kommer att ske - om än inte lika drastiskt som de evangelikalas skifte från Carter till Reagan.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Faith and Freedom Coalition forum i Iowa - primärvalen börjar 20110308

Inga kommentarer: