fredag 23 september 2011

Obama nedmonterar No Child Left Behind med exekutiv order

President Obama har idag med en exekutiv order nedmonterat sin företrädare George W. Bushs inrikespolitiska skolreform No Child Left Behind - genom att låta delstater lämna NCLB - vars tester och krav på skolstandard kritiserats för att skolor i rädsla för att bli underkända själva sänkt kraven på eleverna för att skolan inte ska få underkänt.

Andrea Mitchell rapporterar här om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här är president Obamas tal från Vita Huset, där Obama bland annat konstaterar att Bushs syfte var rätt, men att lagen inte fungerat i praktiken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Obamas agerande kan och kommer att tolkas på hundra olika sätt. Den som vill kan vända det mot honom, och den som vill kan använda beslutet för att visa att han gjort något bra. Debatten kommer att bli intressant.

Själv anser jag att Obama var alldeles för dramatisk. Han hade kunnat finjustera NCLB med en exekutiv order (om han tyckte att kongressen var för trög, vilket han tyckte) och betona det unika som NCLB faktiskt lyckades göra istället för att betona vad som inte lyckades. Men jag är partisk - och det är Obama också.

Med det sagt fanns det brister i NCLB - och Obamas eget program Race to the Top är (förmodligen) ett mer finjusterat program - men likväl ett program byggda på samma principer som NCLB. Det var president Bush som genom NCLB gjorde ansvarstanken till en hörnsten i den amerikanska skolpolitiken - en princip Obama direkt byggt vidare på. Denna tanke är också det bästa hopp USA har om att kunna förbättra utbildningen i sina allmänna skolor. Och den idén kommer att leva vidare, oavsett om namnet är NCLB eller Race to the Top - det är i sammanhanget det viktiga.

I det avseendet har Obama och Bush också något gemensamt som dagens republikaner inte har: nämligen tro på federal utbildning, medan de nuvarande republikanska presidentkandidaterna i princip vill avskaffa utbildningsdepartementet, på samma sätt som man ville på 1990-talet innan Bush kom till makten (och när demokraterna och fackföreningarna var på totalt motsatt sida i en ohelig allians av förslösade skattemedel på ett synnerligen ineffektivt skolsystem med enormt kostnadsslukande fackföreningar som inte gjorde sig förtjänta av pengarna). Detta ändrades med Bush som fick republikanerna att på allvar ta sig an USA:s utbildningskris - och även med Obama som fick demokraterna att på allvar konfrontera lärarfacken.

Den innovativa kampen för att förbättra USA:s allmänna grundskoleutbildning fortgår också fortfarande, inte bara av Obama och Arne Duncan utan även av såväl Floridas fd guvernör Jeb Bush som dennes bror George W. Bush som via sitt Bush-Institut fortfarande arbetar med dessa frågor.

Jag stödde och stöder NCLB och Obamas Race to the Top är en av få saker Obama gjort som jag faktiskt konsekvent ansett vara bra. Den republikanska kritik som emellertid nu höjs mot såväl NCLB som Race to the Top håller jag inte med om. Men med det sagt måste erkännas att republikanerna har rätt i det faktum att Konstitutionen inte säger ett skvatt om att den federala regeringen har något ansvar för utbildning. Något även den moderna konservatismens stora ideologer som Barry Goldwater också betonade.

Således måste det konstateras att det i den amerikanska debatten finns plats för alla dessa röster, såväl den linje Bush/Obama fört - som den linje dagens republikaner driver.

Här i Sverige har förövrigt NCLB varit föremål för mycket kritik från svenska tyckare som enkelt sammanfattat köpte all kritik mot NCLB och ansåg att lagen körde över lärare et c (kritik som också från amerikanskt håll riktats mot Race to the Top). Den svenska kritiken var dock helt och hållet partisk och tycktes sakna förståelse för den kontext vari dessa reformer utförts.

Om Rick Perry blir president och får en republikansk kongress med sig - så kommer lärarfacken att vara i en betydligt svårare sits än de någonsin varit under såväl Bush som Obama.

Källor: Los Angeles Times, CBS News

Se även tidigare inlägg:

Obama - videovecka 122 20110521

Inga kommentarer: