tisdag 13 september 2011

CNN:s republikanska te-party-debatt i Florida

CNN höll just sin republikanska te-party-debatt i Tampa, Florida. Här är ett inslag från CNN inför debatten:Imorgon postar jag debatten i dess helhet, men kort kan redan nu sägas att alla kandidater gjorde bra ifrån sig och de har alla under de kampanjmånader som nu gått finslipat sin debattförmåga:

Newt Gingrich har alltid varit kunnig - men nu börjat lära sig att faktiskt också vara genuint rolig. Santorum är också kunnig såväl som ideologisk - men har börjat lära sig att uppträda lite mer avspänt. Michele Bachmann har alltid varit bra på snabba repliker, men lätt kunnat uppfattas som lite väl aggressiv och att ibland göra klumpiga uttalanden. De senaste debatterna jag sett av henne har hon dock visat upp en mer samlad och fokuserad sida, så också i denna debatt. Jon Huntsman har lärt sig att ta för sig, att presentera sig själv och kritisera sina motståndare - något han också gjorde i denna debatt. Han är tydlig och bestämd - men däremot inte överdrivet charmig. Herman Cain däremot har just den charm Huntsman inte har, och en förmåga att enkelt förmedla tydliga budskap ibland lite översimplifierat, men det har man överseende med pg a att han med sin humor förstår den saken själv. Och Ron Paul - den främsta ideologen av alla, har även han lärt sig att infoga en smula humor i sitt prat. De två främsta rivalerna Mitt Romney och Rick Perry gjorde också bra ifrån sig. Romney angrep Perry hårdare än tidigare - och gjorde detta hyfsat effektivt. Perry försvarade sig emellertid också effektivt, och med tanke på att det här är hans andra debatt på nationell nivå gjorde han otroligt bra ifrån sig.

Den enda fråga där han gick på defensiven var när pratet om ett vaccin för flickor som han beordrat i Texas med en exekutiv order kom på tal. Där förklarade Perry att han ångrade att han inte gått till Kongressen - men i övrigt var han bestämd och kändes aldrig otrygg i sina ståndpunkter - tvärtom kändes han väldigt äkta. Och min bedömning är att även om alla gjorde bra insatser så vann Perry debatten. Han är en bra debattör, och inget antyder att han kommer att göra bort sig på det sätt han skulle behöva göra för att någon av de andra kandidaterna verkligen ska ha en chans.

Det riktigt intressanta hädanefter är att se vad Romney kommer att ta sig till härnäst. Perry har lyckats hålla sin mark, och jag har faktiskt svårt att dra någon annan slutsats än att Perry blivit rejält underskattad - det inklusive av mig. Men mer om saken imorgon.

Se även tidigare inlägg:

Perry fortfarande i stor ledning 20110913

Inga kommentarer: