söndag 25 september 2011

Perry och arbetslösheten i Texas

Nu statistik visar att arbetslösheten i Texas gått upp till 8,5% (vilket är den högsta arbetslösheten i Texas på 24 år) - och även om det fortfarande är mindre än arbetslösheten nationellt p 9,1%, så kan det jämföras med arbetslösheten på 4,2% när Perry tog över efter Bush år 2000. Något Mitt Romney tagit fasta på för att kritisera Perry, något MSNBC här rapporterar om:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Vid bara ett snabbt ögonkast på situationen i Texas med den också där nu ökande arbetslösheten (och pratet om att majoriteten av de nya jobben är låginkomstjobb med minimilöner) så kan man kanske tro att Perrys kampanjtema är upphypat, och att Texas förmodligen inte är nämnvärt mycket bättre än någon annan del av landet.

Jag har dock följt den ekonomiska situationen i Texas sedan 2008 - och det finns väldigt mycket som pekar på att situationen i Texas -är- bättre än i övriga landet. Alltifrån de storföretag som väljer att investera i Texas, till uppkomsten av innovativa småföretag och nya företagssektorer. Minimilönjobben är knutna till behovet av sådan arbetskraft och det faktum att Texas (till skillnad från te x Massachusetts) har en stor mängd mexikanska invandrare (som kommer för att få jobba) - legala och illegala - sådana.

Det är lätt för Perry-kritiker att använda sig av te x arbetslöshetssiffran och invandringen som ett sätt att försöka misskreditera Perrys och Texas ekonomiska meriter. Men Perry har faktiskt en betydligt större arsenal han skulle kunna skjuta tillbaka med. Problemet för Perry är att han och hans kampanjteam är nya i leken. De tycks inte riktigt veta hur man enkelt och snabbt plockar fram de här sakerna och sedan slår tillbaka.

År 1999/2000 gick det överlag bra för USA. Folk var nöjda med det mesta - och någon missnöjd te-party-rörelse existerade inte. Trots det lyckades en konservativ guvernör från Texas vinna såväl det republikanska primärvalet som det allmänna valet. Något han lyckades med till stor del pg a skickliga (men inte perfekta) kampanjstrateger.

Perrys team borde försöka begrava stridsyxan och mäkla fred med Karl Rove. Han lär inte vilja (eller få) leda Perry-kampanjen, men han kan helt säkert ge Perry några goda råd, och hjälpa hans team att ta sig igenom den nybörjarfas de tycks befinna sig.

Se även tidigare inlägg:

Varför Rick Perry fortfarande är kvalificerad 20110924

Inga kommentarer: