lördag 17 september 2011

Solyndra - Obamas stimulerade politiska sänke

Solyndra är nu ett ord som vi härmed kommer att få höra ända fram till valnatten 2012. De republikanska presidentkandidaterna kommer att upprepa ordet i det oändliga och namnet kommer finnas med i republikanernas alla politiska ad:s under de kommande månaderna. Det är också svårt att se hur Obama effektivt ska kunna försvara sig från det som han nu inte kan undgå.

För dem som inte hängt med (och det hade jag heller inte gjort förrän ikväll) så kan situationen sammanfattas som följande: Solyndra var ett företag som tillverkade solpaneler - och som i början av 2009 krävde stimulanspengar, något Bush-administrationen var skeptiska till eftersom man ville se en mer trovärdig utredning av saken. När Obama tillträdde tog det hela lite tid, men så småningom gav hans administration 535 i stimulanspengar till företaget.

Nu i september förklarade sig företaget gå i konkurs och sade upp 1100 anställda. Företaget står också under utredning från FBI.

Vad har då detta med Obama att göra?

Jo, dels gav hans administration klartecken för de hundratals miljonerna i stimulanspengar. Men värre än så - Obama gjorde ett personligt besök på företaget 2010 och förklarade att företag som Solyndra utgjorde framtiden - ett uttalande som i sig gjort Obamas politiska framtid betydligt mer osäker. Det har redan skrivits en hel del om detta och kommer att skrivas mer. Men en bra sammanfattning av situationen ges här av Jon Stewart. Komiskt (eller tragikomiskt) men sant, skulle man kunna säga:Se även tidigare inlägg:

John McCain konstaterar att stimulanspaketet har misslyckats 20110817

Rapport konstaterar att Obamas stimulanspaket var ineffektivt 2011076

Här är också två mycket läsvärda artiklar om stimulanspakets verkningar av min bloggkollega John Gustavsson. Läs dem gärna i kronologisk ordning, med andra ord den nedersta artikeln först:

Stimulus programs - always inefficient? 20110704

The stimulus: A microeconomic analysis 20110630

Inga kommentarer: