lördag 24 september 2011

Putin ställer upp i ryska presidentvalet

Det är måhända dagens absoluta icke-nyhet, men Rysslands premiärminister (och förstås fd president) Vladimir Putin ställer upp i det ryska presidentvalet 2012 som hålls i mars. Och han har redan fått ett endorsement av ingen mindre än Rysslands nuvarande president Dimitri Medvedev. Och Putin i sin tur lovade att om han vann så skulle han utse Medvedev till premiärminister. De byter positioner helt enkelt - precis som de gjorde 2008 när Putin pg a den ryska konstitutionen tvingades ta ett uppehåll innan han kunde ställa upp i presidentvalet igen, och då tillsatte Medvedev.

"I am ready to continue my work of modernizing the country from within the government," sa Medvedev om den saken. "It will be a radically revamped government."


Om Putin vinner, vilket allt förstås talar för att han kommer att göra, så sitter han denna gång 6 år istället för 4 eftersom hans parti Enade Ryssland, har majoritet i Duman och därför kunnat ändra mandattiden till sex år istället för fyra. Putin lär därmed om ungefär ett halvår kunna ha makten åtminstone tills 2018 - en faktor som möjligtvis kommer att bli ett ämne att debattera under det kommande amerikanska presidentvalet.

Under våren 2008 fick Hillary Clinton frågan vem som var Rysslands nye president och stammade då fram hans namn, något Saturday Night Live därefter gjorde en rolig sketch om.

Källor: Moscow Times, DN

Se även tidigare inlägg:

Putin i hård retorik mot USA 20110802

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kan inte säga att jag är förvånad över att de hela helt enkelt var ett byte av positioner, att Medvedev bara skulle styra under den tiden Putin inte kunde på grund av konstitutionen. Men kan kan ju nästa utgå från att Putin mer med och drog i trådarna medan Medvedev bara var Putins egna marionett docka.
Kan man då verkligen säga att Ryssland är ett demokratiskt land ??
Är de en demokrati om landet styrs utav makthavare som bestämmer hur de vill över medierna, politiken och ekonomin. I Ryssland minskar antalet fristående tidningar, hur ska då folket kunna skriva vad dem vill om de är någon som bestämmer över vad som får och inte får skriva.

Tyvärr så är de inte bra för Europas del, eftersom man behöver förhandla med Ryssland och Putin om den ryska oljan, därför har Putin ett stort övertag, tack vare oljan.

Putin är bara en maktgalen ledare som gör allt för att få makten och pengar, hur de kommer bli med Ryssland under de kommande åren under Putins styre får vi vänta och se. De värkar som Ryssland inte utvecklas framåt utan tar steg bakåt. Men jag tror att detta inte kommer sluta så bra för de ryska folkets del. Vi får se hur med kommer gå med Ryssland, och hur detta kommer påverka Europa, men de viktiga är att de ryska folket håller uppe modet och fortsätter kämpa mot ett demokratiskt Ryssland.