torsdag 29 september 2011

Herman Cain nu tydlig trea - Romney åter i ledning

En ny opinionsundersökning av Fox News visar att republikanerna har en ny kandidat såväl i som på tredje toppen. Herman Cain får i en opinionsundersökningen 17%, Rick Perry 19% och Mitt Romney 23% av de republikanska primärvalsväljarnas stöd.

Statistisk som visar på en solid bas för Romney - ett stort fall för Perry och ett stort uppsving för Herman Cain.

Bland de övriga får Newt Gingrich 11% - vilket är en uppgång för denne. Men Michele Bachmann tycks däremot helt ha ramlat till botten och får endast 3% stöd - vilket kan jämföras med hennes 8% i slutet av augusti och 15% i slutet av juli. Nu tycks således det inte bara vara Rick Perry som står i hennes väg utan även Herman Cain.

Det här är för republikanernas del mycket goda nyheter. Michele Bachmann är en populist och har inte det som krävs för att bli president. Med Herman Cain på en säker tredje plats är utsikterna för Bachmann att kunna komma ikapp mycket små. Hennes hopp hade varit att Rick Perry på något sätt skulle falla och att hon då åter skulle kunna ta den plats som han tog från henne. Nu är ter sig möjligheten till detta mycket liten, oavsett hur det hädanefter kommer att gå för Rick Perry.

För Romneys del är siffrorna välkomna. Men jag själv anser att detta bekräftar min sedan länge hållna föresats: att Romney har en en bas av väljare men att stödet för honom aldrig blir riktigt överväldigande. Han klarar sig bra (och leder) när de andra kandidaterna inte kan prestera - annars håller han sig bara stabilt över vattnet. I tron att Rick Perry fyllde de kriterier republikanska väljare önskar fick Romney på några korta veckor se Perry skjuta upp i en överlägsen ledning. Romneys nya ledarposition beror inte på honom själv, utan bara på att väljarna är besvikna på att Perry kanske inte hade det man önskat och hoppats på - något man redan vet att Romney inte har.

Romney är inte republikanernas ultimata kandidat - och hans enda hopp är att de inte hittar någon sådan. Vilket den svängande statistiken visar. Jag ser det inte som särskilt troligt att Herman Cain vinner nomineringen. Men han har större potential att komma riktigt långt än vad Mitt Romney har.

UPPDATERING:

Här har Fox News också ett inslag om de nya siffrorna:



Källa: Fox News

Se även tidigare inlägg:

Perry fortfarande i ledning 20110926

-------------

Herman Cain om sin stora seger i Florida 20110926

1 kommentar:

Gustav Lundblad sa...

Intressant, och för mig oväntat, att Newt är på G igen. Men visst, han har ju gjort hyfsade debattinsatser på slutet, sedan han slutade såga utfrågarna. Fortfarande får jag dock lite intrycket av att hans kampanj mest handlar om att sälja böcker, snarare än att han tror sig kunna/vill bli president.

Intressant att Huntsman går upp till 4. Det är det högsta han nått hittills, vad jag sett. Och i NH fick han ju 11 i en poll förra veckan.