lördag 7 januari 2012

Boko Harams våldsåd i Nigeria fortsätter

Den islamistiska gruppen Boko Haram har fortsatt med våldsdåden riktat mot kristna i Nigeria, och i förrgår dödades 17 människor. Här rapporterar CNN om det fortsatta våldet:



Här har CNN också ett annat inslag om gruppen som vill se Nigeria styra av islamiska sharialagar:



Afrika utgör idag ett slagfält för såväl politiska intressen som konkurrerande religioner och idéer. Under kalla kriget var kommunismen den ideologiska fluga som härjade på kontinenten - idag är det hotet från radikal islamism. Väst måste ta ställning i denna kamp (vilket USA tydligt redan gör) - och inte glömma bort att se helhetsbilden kring händelserna på kontinenten. Få afrikanska länder lever upp till europeisk standard ifråga om mänskliga rättigheter, pressfrihet och annat (vilket numera inte minst Etiopien bevisar) - trots det så är det oerhörda skillnader mellan det kristna Etiopien och det islamistiska Somalia. Och trots att konflikterna länderna emellan sällan är svartvita och där luddiga motiv bakas in bakom fina fasader så råder likväl ingen tvekan om att Etiopien är ett land på väg framåt, helt i rätt riktning (även om de ibland tar två steg tillbaka) - medan Somalia är ett land styrt av radiala islamister som utgör ett hot mot omvärlden och utsätter sin egen befolkning för det värsta av förtryck.

I andra länder som Nigeria utkämpas kampen inom landets gränser. En politisk kamp, men också en kamp om idéer och trosföreställningar. Och även i den kampen måste väst tydligt ta ställning.

Källor: CNN, BBC

Se även tidigare inlägg:

Boko Haram utfärdar fler hot i Nigeria 20120103

Inga kommentarer: