fredag 6 januari 2012

Obamas nedskärningar i Pentagon

President Obama pålyset igår en ny policy för USA:s militär för att på så vis kunna skära ner Pentagons kostnader. En omställning som kommer att omdefiniera den amerikanska militären för lång tid framöver - något MSNBC här rapporterar om:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Det finns visst vett i delar av Obamas försvars- och militärpolitik. Hans nya fokus mot Kina är vettigt - men hans nedskärningar och avskaffande av USA:s två-krigs-policy är det inte, och Obamas förslag kommer med rätta med säkerhet möta kraftigt motstånd från den republikanska sidan.

Obamas försvars- och utrikespolitik är jämte hans stimulanspaket hans presidentskaps två riktigt stora misslyckanden. Misslyckanden en framtida republikansk president förhoppningsvis kan korrigera.

Här har New York Times också en artikel om Obamas doktrin.

Se även tidigare inlägg:

Pentagons nya super-anti-bunker-bomber 20111123

2 kommentarer:

Henrik sa...

Sett ur det republikanska primärvalet kan se det på till sätt också. Detta tvingar implicit Ron Paul att stödja Obama, eftersom även han vill skära ner på militären. Det skall bli intressant och se hans svar.

Ronie Berggren sa...

Ja, på sätt och vis. Fast de närmar sig saken från helt olika utgångspunkter: Obama skär ner för att han dels inte delar de konservativas syn på amerikansk exceptionalism och behovet av att USA är en global supermakt (även om han förstås tror att han gör det, precis som Jimmy Carter också trodde det strax innan han gav bort Panama-kanalen), och dels pg a att Obama anser att pengarna heller bör spenderas på ett inhemskt välfärdssystem.

Ron Paul vill skära ner och dra bort trupper helt enkelt därför att han inte anser att konstitutionen ger några befogenheter eller åtminstone inte några förpliktelser för USA att engagera sig runt om i världen - det är inte USA:s uppdrag att agera världspolis, oavsett om det gäller att stoppa tyska nazister på 1940-talet eller avlägsna diktatorer på 20-00-talet.

Ron Paul sa faktiskt en ganska rolig sak i en av de tidigare debatterna i höstas om hur han ansåg att han själv skilde sig från såväl republikanerna överlag som demokraterna: de ena ville spendera regeringens pengar på krig (warfare) de andra ville spendera regeringens pengar på välfärd (welfare) - han ville ingetdera :)