torsdag 12 januari 2012

Ron Pauls roll i det republikanska primärvalet

Ron Paul kommer med all sannolikhet inte att bli republikanernas presidentkandidat (trots att han blev trea i Iowa och tvåa i New Hampshire) - men de framgångar han skördat är trots det avsevärt stora. Lawrence O Donnell på MSNBC har här en paneldiskussion tillsammans med Doug Wead (som nu är rådgivare till Paul-kampanjen) och Steve Kornacki (politisk analytiker på Salon.com) om Ron Paul, och vad hans syfte i den republikanska primärvalskampanjen är:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Ron (och Rand) Pauls kampanj är förstås mycket intressant. Ron Paul hade inte alltför mycket rampljus på sig 2008 - trots att det tveklöst var han (inte Obama) som redan då stod för mest förändring inom den politiska diskursen i amerikansk presidentvalspolitik. Denna valcykel har han lyckats bygga vidare på detta - genom den te-party-rörelse han inspirerat, den kritik mot FED han legitimerat, den krigströtthet som till fullo passar honom,
och den ungdomliga entusiasm hans gren av det republikanska partiet onekligen kännetecknas av.

Jag stöder inte Ron Paul, men den libertarianska falang han representerar utgör likväl en frisk vind i det republikanska partiet och när de interna valstrider som nu pågår mellan de andra kandidaterna glöms bort så kommer många av de idéer Paul pratar om att bestå - precis som de gjorde efter 2008 (vem -bortsett från alla USA-politiska nördar som läser den här bloggen- minns egentligen exakt vilka idéer Romney, McCain, Huckabee och de andra hade som verkligen gjorde dem utstickande och ideologiskt nytänkande? Ron Pauls grundläggande idéer är dock lätta både att komma ihåg och att förstå vad som skiljer honom från de övriga.

Se även tidigare inlägg:

New Hampshire-kandidaternas tacktal 20120111

Ron Paul-ad: Santorum - hycklande Big Government Conservative 20120107

Inga kommentarer: