fredag 10 februari 2012

Obama backar om preventivmedel

Den enorma motreaktion som helt uppenbart blev mycket större än Vita Huset hade beräknat har nu fått president Obama att backa gällande sitt krav om täckta kostnader för preventivmedel. Han höll tidigare idag en presskonferens där han förklarade att religiöst stödda institutioner inte skulle behöva betala för sådant - vilket är en ganska rejäl omsvängning.

Här är talet där han först förklarar varför han beslutade som han gjorde och sedan varför han ändrat sig - nämligen att han förstått att även en annan princip står på spel; den om religionsfrihet. Som medborgare och som kristen håller han denna frihet högt, och när han som ung arbetade som hjälparbetare i Chicago förstod han hur katolska organisationer gjorde mer gott än någon regering någonsin kunde göra. Så hans kompromiss består i att katolskt/religiöst anknutna organisationer inte ska behöva betala för preventivmedel, kvinnor i hela USA ska dock ha rätt till detta - men i de fall dessa arbetar på religiösa institutioner så ska försäkringsbolagen betala kostnaderna, inte institutionerna i sig:



Hela problemet med Obamas kompromiss är dock att han inte tänkte på detta från första början. Och ämnet är i USA onekligen för stort för att inte ha reflekterat mer över. Nu är bollen redan satt i rullning och detta beslut kommer med stor sannolikhet inte att rädda Obama från den situation han försatt sig i.

Se även tidigare inlägg:

Katolicism och preventivmedel blir valpolitik på toppnivå 20120210

Inga kommentarer: