tisdag 3 juli 2012

Oberoende väljare vill se slut på GOP:s krig mot ObamaCare

Högsta Domstolens godkännande av ObamaCare kan komma att innebära två saker: dels ett mer riktat republikanskt motstånd mot reformen, som republikanerna nu bara kan avskaffa om de vinner Vita Huset och helst båda kamrar i Kongressen.

Men det kan förmodligen också innebära en bredare och mer lånsiktigt legitimering av ObamaCare. Om lagen är förenlig med konstitutionen - vilket Högsta Domstolen nu konstaterat - så är det helt enkelt inte lika lätt för en vanlig amerikan att ha invändningar som reser sig över den vanliga "partipolitiken".

En ny opinionsundersökning visar också att 51% av oberoende väljare nu vill att republikanerna avslutar sitt krig mot ObamaCare och går vidare till andra frågor nu när HD sagt sitt och därmed fått ett tydligt sista ord om saken.

Vad republikanerna nu behöver göra är att på ett trovärdigt sätt förklara varför kampen mot ObamaCare visst måste fortsätta - och varför reformen långsiktigt inte är bra, och varför den inte är lika problemfri som Medicare trots allt visade sig vara på 1960-talet. Samt givetvis lägga ut ett eget förslag om hur man bäst kan lösa de svåraste och mest akuta problemen inom den amerikanska sjukvården utan att fördenskull stegvis imitera en kortsiktig - men inte långsiktig - lyckad europeisk strategi.

En sak republikanerna i det sammanhanget kan och bör betona är att John Roberts och Högsta Domstolens godkännande inte var ett godkännande av huruvida ObamaCare var bra eller inte - bara huruvida reformen var förenlig med konstitutionen eller ej.

Källa: The Hill

Se även tidigare inlägg:

Kommer John Roberts HD-dom förändra den federala makten? 20120703

Inga kommentarer: