torsdag 13 september 2012

Om Romneys politiserande av ambassad-attacken

Chuck Todd sammanfattar här på NBC News Mitt Romneys politiserande av ambassad-attacken i Libyen:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Romney gjorde ett misstag, och ett ganska allvarligt sådant pg a att det rör en fråga som har såväl med utrikespolitik som nationens säkerhet att göra. Och grundkursen i presidentkampanjande är att inte aktivt gå emot en administration när kriser inträffar, utan istället förklara att nationen står enad och att USA bara har en president i taget. Det gjorde George W. Bush i samband med USS Cole-attacken 2000 när han samtidigt kampanjade mot president Bill Clinton - det gjorde inte Mitt Romney denna gång. Och det var ett misstag.

Se även tidigare inlägg:

Paul Ryan om ambassad-attacken och USA:s ledarskap 20120913

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så Reagan politiserade inte gisslan i Iran 1979? (Kanske den viktigaste orsaken till att han blev vald. Bland många andra naturligtvis.) Det här är en stor händelse, en amerikansk ambassadör har blivit mördad av en pöbel. Och det är ett litet första symptom på de problem som västvärldens och USA:s nuvarande Mellanösternpolicy kommer att leda till. Och i en presidentvalskampanj är det oundvikligt att detta kommer belysas.

Jag vill också påtala att det alltid är värdlanden som ansvarar för att skydda ambassader. Man kan alltså inte ifrånta regeringen i Libyen skulden, och som de försöker göra skylla det på "Kadaffi"-trogna.

Ulf sa...

Det är inte förvånande att president "tom stol" skyller ifrån sig och vägrar ta ansvar, ej heller att knähundarna i vänstermedierna skyddar sin husse i vita huset. Men att du låter dig ledas bort från att detta är en skandal för obama från början till slutet är en besvikelse.

Ända sedan 2008 har vi fått höra från obama att han står för en finare, smartare utrikespolitik som leder till att USA skall bli mer omtyckt i världen. Och vad händer? Vad har hänt?

Åka omkring och be om ursäkt, buga sig inför diktatorer och förtryckare medan islamisterna bara skrattar åt honom.

Nu är USA varken älskat eller respekterat och obamas egen ambassadör blir mördad. Och man velar fram och tillbaka och börjar (återigen) be om ursäkt innan man ändrar sig och ångrar den pinsamma ursäkte 16 timmar senare.

Pinsamt, Pinsamt, Pinsamt.

Och skall vi snacka politiserande så kan påpekas att obama FÖRST angrep Romney..sedan fördömde våldet. För att inte tala om Kerrys agerande under valrörelsen 2004:

http://www.breitbart.com/Big-Government/2012/09/12/Obama-Camp-Condemns-Romney-Before-Terrorists

http://www.breitbart.com/Big-Government/2012/09/12/Flashback-Kerry-Slams-Bush-004

Romneys uttalanden var totalt förrödande för obama administrationen och det är därför vänstern desperat försöker lägga ut detta falskspår.

Ronie Berggren sa...

Anonym,

skillnaden mellan Reagan och ambassadhändelsen i Iran 1979 och dagens händelse, var att gisslandramat då hade pågått under en längre tid.

Kan mycket väl hända att Reagan kritiserade Carter från första dagen, men övergripande var det en kritik med mer distans och längre tid att utvärdera händelsen.

Ulf,

jag tycker fortfarande att Obama för en dålig utrikespolitik. Och ja; hans ursäkta-oss-turné är inget jag stöder. Men i det här fallet agerade Vita Huset bra. Och Romneys kritik var obefogad - och framförallt förhastad.

Med det sagt har han en bättre policy ifråga om utrikespolitik än Obama har, och det råder inga tvivel om att jag stöder Romneys utrikespolitiska linje framför Obamas.

Staffan D. sa...

Al-Ahram visar en bild på hur ambassadören, livlös, släpas längs marken. ”Han dog av kävning".
http://www.ahram.org.eg/World/News/170678.aspx
Fox News säger att en högre [US] tjänsteman uttryckte detta mer diskret: ”Någon gång (och vi vet inte när) tror vi att ambassadören kom ut ur byggnaden och togs till ett sjukhus i Benghazi”.
http://www.foxnews.com/politics/2012/09/12/gunfire-then-missing-ambassador-officials-describe-chaotic-scene-at-benghazi/
Och både O. och Hillary har slagit fast att relationen till Libyens regering förblir god…

Staffan D. sa...

Man bör ju också påpeka att konsulat-attacken skedde på ”9/11”. 11 september.