onsdag 2 januari 2013

Der Spiegel dödförklarade hastigt George HW Bush

Den tyska tidningen Der Spiegel dödförklarade hastigt USA:s fd president George Herbert Walker Bush, efter att denne tagits in på intensiven för sin kroniska hosta. DN skriver här om saken. Bush var dock inte död och är nu utskriven, och men för ett kort ögonblick råkade Der Spiegel på sin hemsida förbereda sin dödsruna över presidenten - något de på förhand har förberett för vissa utvalda personer.

På sitt Twitterkonto bad Der Spiegel om ursäkt:

”Alla redaktioner förbereder dödsrunor för utvalda personer. Att runan för Bush den äldre publicerades var ett tekniskt misstag. Förlåt!”


George Herbet Walker Bush är 88-år gammal och har i olika intervjuer förklarat att han förstår att han inte kommer att leva för evigt, men att han inte räds döden och i himlen hoppas får träffa såväl sina föräldrar som sin döda dotter. I samband med den senaste intensivvården meddelade hans talesperson dock att media kunde sluta "spela på harporna" - Bush skulle överleva.

I år kommer han förmodligen också att uppmärksammas pg a Irakkriget (Gulfkriget 1991). Om några månader är det 10 år sedan hans son, president George W. Bush inledde Irakkriget där Saddam Hussein störtades och Irak omdanades till en demokrati. 22 år tidigare lät dock George Herbert Walker Bush (Tillsammans med den nyss avlidne generalen Norman Schwarzkopf) köra ut Saddam Hussein ur Kuwait. I samband med 10-årsfirandet av Saddams störtande kommer med stor sannolikhet också paralleller att dras till Gulfkriget 1991. Här har New York Times i en mycket intressant artikel redan börjat med sådana jämförelser.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

General Norman Schwarzkopf avliden 20121228

George HW Bush på intensivvård 20121227

Inga kommentarer: