onsdag 2 januari 2013

NRA:s David Keene om vapendebatten

David Keene är en av den konservativa rörelsens stora profiler, som faktiskt hängt med i den amerikanska konservatismens utveckling ända sen dess gryningsdagar på 1950-talet. Länge var han ordförande för CPAC, men är numera president för National Rifle Association.

Här skriver Keene i USA Today om den vapendebatt som nu präglar USA. Han förklarar att han sedan massakern i Newton, Connecticut fått mottaga hot. Och på hans barns Facebook-sajt skrev någon dels att han borde dö, varpå hans barn svarade att de inte ville att deras far skulle dö. Personen ifråga skrev då att det nog vore bättre om de dog, så att Keene fick uppleva smärtan av att se sina barn dö. Vidare berättar Keene om en professor i Connecticut, som önskat se NRA:s CEO Wayne LaPierre halshuggas.

Keene berättar också att när han som ung student på 1950-talet skulle debattera mot en vänstermotståndare, så lade han först fram sina argument. Hans motståndare ifråga ville dock inte debattera, utan sa istället att Keene kunde vänta på revolutionen, när sådana som han skulle ställas mot en vägg och skjutas.

En framställning som kan påminna alla oss yngre - som inte växt upp under samma revolutionära era som för några årtionden sedan - om tokvänsterns galenskaper, och vikten av principbaserad konservativ motrespons (Här i Sverige måste dock cred också ges till socialdemokratin). Keene fortsätter sedan med att förklara att om de på högerkanten använt samma våldsamma retorik som vänstern, så hade de genast -rättmätigt - blivit skildrade som samhällsfarliga extremister. Något vänstern däremot kommer undan med.

Gällande debatten om vapnen ifråga, så har denna debatt i årtionden präglat USA, och det är också en debatt som NRA välkomnar. Det måste dock vara en öppen debatt där NRA får lägga fram sina argument utan att demoniseras. Det finns miljoner amerikaner som inte köper vänsterns lättvindiga retorik, om att om det bara fanns långtgående vapenförbud så skulle massakrer som i Newton förhindras.

Keene avslutar sedan:

NRA and its members are willing to discuss the role of firearms in these tragedies: We realize, as our virulent opposition does not, that the facts and statistics are clear. Restricting firearms sales to honest, law abiding American citizens will do little to prevent violence and much to undermine the core values of a free society.


David Keene är en utmärkt talesperson för den konservativa rörelsen, och en utmärkt talesperson för NRA - en av den konservativa rörelsens viktigaste organisationer och som de finns alla anledningar i världen för oss som stöder amerikansk konservatism att såväl stödja, som sätta sig in i. Det behövs inte minst pg a att den svenska förståelsen för NRA är noll.

Jag har för egen del just börjat läsa ett antal böcker om NRA:s historia jag om några veckor kommer att berätta mer om. Möjligtvis kommer också en podd framöver om NRA, skolmassakrer och den amerikanska vapendebatten lite längre fram.

Källa: USA Today

Se även tidigare inlägg:

Liberalt stöd för andra konstitutionstillägget 20121229

Inga kommentarer: