lördag 28 oktober 2017

Återvändande IS-krigare till USA bestraffades med 20 års fängelse

Som vi vet behandlas återvändande IS-krigare med silkesvantar i Sverige. I USA gäller hårdhandskarna istället. En återvändande IS-krigare till USA bestraffades häromdagen med 20 års fängelse.

Mohamad Jamal Khweis reste från delstaten Virginia, USA till Syrien för att ansluta sig till IS. Han tillfångatogs av Kurdiska Peshmerga i Iraq. Han förklarade då att han ångrade sig och insåg att det var ett misstag att ansluta sig till IS. Peshmerga överlät då Khweis till amerikanska styrkor som skickade tillbaka Khweis till USA.

USA tog dock inte emot Khweis med öppna armar utan åtalade honom i federal domstol eftersom det är ett federalt brott i USA att ansluta sig till terrorgrupper som IS. Domstolen fällde Khweis som skyldig, inte bara för att ha anslutit sig till IS utan även för att ha ljugit för amerikanska myndigheter om sitt deltagande i IS. I fredags meddelade domstolen straffet som slutade med 20 års fängelse.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: