måndag 2 oktober 2017

Färre NFL-spelare valde att visa avsaknad av respekt för nationalsången i söndags

Amerikanska nyhetsanalyser har vid flera tillfällen rapporterat att spelare i den professionella fotbollsligan NFL under de tre första veckorna protesterat under nationalsången genom att sitta på knä eller stanna kvar i omklädningsrummet. Som ett resultat har sponsorer hoppat av NFL, TV-tittarantalet minskat och detsamma med biljettförsäljningen till matcherna.

Under söndagen valde fler spelare att respektera nationalsången genom att stå upp som förväntat och dessutom lägga högerhanden på hjärtat. Dock valde fortfarande många spelare att fortsätta sitta på knä eller stå upp och höja sin högra knytnäve i luften, vilket många tolkar som en sykbol för svartmaktsrörelsen, en rörelse som är rasistisk mot vita.

Det verkar nu redan alltså som att ett antal spelare som protesterade förra veckan redan insett misstaget och istället beslutat sig för att respektera natinalsången som förväntat.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: