tisdag 10 oktober 2017

FBI: svarta extremister nytt terrorhot mot USA

FBI har nyligen släppt en rapport som understryker att svarta extremister i USA har blivit ett nytt inhemskt terrorhot mot landet.

USA har under de tre senaste åren upplevt att allt fler poliser skjuts och mördas, framförallt av svarta amerikaner. FBI uppmärksammar nu detta växande problem i en rapport som en framväxt av svart extremism som ligger som grund för en ny form av inhemsk terrorism i landet.

I augusti 2014 sköts Michael Brown till döds av en polisman i samband med att Brown rånade en butik. Efter flera stora utredningar ansågs polismannen helt berättigad under omständigheterna som rådde vid tillfället att skjuta Brown. Efter händelsen har ett antal poliser runt om i USA kallblodigt mördats av vad som FBI nu konstaterar är svarta extrema extremister som utgör ett allvarligt och växande inhemskt terrorhot mot USA.

Den mest uppmärksammade attacken mot polis stod Micah Johnson för som i juli 2016 kallblodigt sköt ihjäl fem och skadade ytterligare nio poliser i Dallas, Texas. Johnson var ökänd för sina sympatier med den militanta extrema svartmaktsrörelsen samt även sympatiserade med Black Lives Matter.

Någon vecka senare attackerade Gavin Long poliser i Baton Rouge, Louisiana, vilket slutade i att två poliser omkom. Även Long var inspirerad av Black Lives Matter.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: