tisdag 17 oktober 2017

Federal domare stoppar Trumps nya inreseförbud

Precis som inreseförbuden Donald Trump stiftade genom exekutiva ordrar stoppades av federala domare på lägre nivåer men sedan till stor del godkändes av Högsta domstolen har nu Trumps senaste inreseförbud även stoppats, endast några timmar innan lagen skulle träda i kraft.

Samma federala domare i delstaten Hawaii som i våras stoppade Donald Trumps inreseförbud har nu även stoppat Trumps senaste inreseförbud som skulle träda i kraft under torsdagen. Inreseförbudet för medborgare från Libyen, Iran, Somalia, Syrien, Jemen, Venezuela samt Nordkorea är därmed tills vidare olagligt att verkställa.

Donald Trump ämnar precis som i våras överklaga detta federala domslut, vilket sannolikt kommer sluta med att inreseförbudet även kommer ogiltigförklaras av den vänsterliberala Ninth Circuit Court i San Francisco men slutligen godkännas av den i majoritet konservativa Högsta domstolen, en process som sannolikt kommer ta flera månader.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: