söndag 17 juli 2011

Gabrielle Giffords syn på Obamas rymdprogram

President Obama har alltså omdanat NASA:s 50-åriga framgångssaga genom att låta privatisera rymdfärderna, vilket innebär att USA för närvarande är beroende av Ryssland för att kunna skicka astronauter till rymden. Obama har dessutom avbrutit Bushs program om att återigen landsätta folk på månen för att där bygga en forskningsbas varifrån man sedan skulle kunna rikta in sig mot mars.

Mycket har dock redan skrivits och sagts om allt detta. Jag fann dock idag ett intressant uttalande från kongresskvinna Gabrielle Giffords, hon som sköts i januari 2011 och vars make Mark Kelly, alltså var ledaren för Endeavours sista resa i maj. Han intervjuades då kort om sin syn på NASA:s framtid och talade bara i största allmänhet om att han trodde på framtiden, men sa inget specifikt om vad han tyckte om Obamas omdaning av NASA. Och likt många andra inom NASA så har de försökt att se saker och ting positivt och inte verka alltför kritiska - vilket naturligtvis är som sig bör eftersom NASA är ett program underställt den amerikanska regeringen, som leds av dess president.

Jag skrev dock att det hade varit intressant att få höra vad Mark Kelley verkligen tyckte:

Det vore intressant att höra Mark Kelly (vid något mer passande tillfälle, som te x i en soffa i en trygg TV-studio) tala om detta. För även om NASA anpassar sig så har det rått stort motstånd mot president Obamas privatiseringsbeslut av en av USA:s mest kända och framgångsrika institutioner.


Mark Kellys hustru Gabrielle Giffords, som blivit mest internationellt känd för att ha överlevt skottet i huvudet efter massakern vid en av hennes kampanjer, var dock innan hon blev skjuten ordförande för Representanthusets Science space and aeronautics-underkommitté. Hon uttalade sig också 2010 om president Obamas förslag och sa då under diskussionen om de nya direktiven att dessa -

"will force NASA to build a rocket designed by Senators and not by engineers."


Hon talar förstås inte för sin make, men det torde inte vara helt otroligt att Mark Kelly och många andra direkt aktiva inom NASA (som därför är mer fogliga än de många gamla sedan länge pensionerade astronauterna som högljutt motsatt sig förändringen) är mer kritiska än de gett sken av att vara.

Se även tidigare inlägg:

Tom Jones om USA:s framtid i rymden 20110711

Inga kommentarer: