torsdag 2 juni 2011

Mark Kelly om NASA:s framtid

Den nu världskände astronauten Mark Kelly (gift med den skjutna kongresskvinnan Gabrielle Giffords) talar här kort från rymden på CNN om NASA:s framtid - han tror på rymdforskningens framtid, men hyser samtidigt vissa farhågor för kommersialiseringen av NASA:



Det vore intressant att höra Mark Kelly (vid något mer passande tillfälle, som te x i en soffa i en trygg TV-studio) tala om detta. För även om NASA anpassar sig så har det rått stort motstånd mot president Obamas privatiseringsbeslut av en av USA:s mest kända och framgångsrika institutioner.

Det råder förstås inga tvivel om att många saker kostar pengar - det gäller både NASA och PEPFAR. Men de sakerna kan och bör sättas i perspektiv till Obamas stimulanspaket och sjukvårdsreform - och ofantligt många andra utgifter. Vad utgiftsprioriteringarna visar är att Obama har för avsikt att göra USA till en nation ungefär som Europa, lite mer jämställt, lite mindre kapitalistiskt - allt i syfte att hjälpa människor med (onekligen många gånger) allvarliga behov av hjälp. På sätt och vis är det hedervärt om man bara tänker på sakerna i sig - men det har gjorts på bekostnad av de saker som gjort USA till den nation som faktiskt har skickat människor till månen och utfört globala insatser för mänskligheten på sätt som inget europeiskt land (eller EU heller för den delen) har gjort. Frågan handlar således om den amerikanska identiteten. Och Obamas politik kring NASA och annat visar att Obama inte verkar anse att USA på allvar har en specifik identitet värd att bevaras.

Europa är måhända inte som USA. Men världen behöver en nation som USA - det är problematiskt när en amerikansk president har sämre förståelse för den saken än en israelisk premiärminister.

Se även tidigare inlägg:

Rymdveteraner riktar mer kritik mot Obamas rymdprogram 20110526

Inga kommentarer: