söndag 11 november 2012

Hur FBI upptäckte Petraeus älskarinna

Betydligt mer har nu framkommit om CIA-chef David Petraeus affär. Hans älskarinna hette Paula Broadwell, 40 år och gift med två barn - som lärt känna Petraus efter många timmars umgänge när hon arbetade på general Petraeus biografi All In: The Education of General David Petraeus. Här skriver New York Times en artikel om Paula Broadwell som själv blev relativt känd när boken kom ut i vintras.

Här har New York Times också en annan artikel som förklarar hur FBI av en slump kom att upptäcka affären mellan Broadwell och Petraeus. En kvinna bekant till dem båda, hade nämligen anmält till FBI att hon blivit trakasserad via email av Paula Broadwel, och när FBI grävde i saken upptäckte de också intensiv kontakt mellan Petraeus och Broadwell, och kom fram till att de två hade en affär. Men de upptäckte också att Broadwell besatt en del hemligstämplad information, men drog slutsatsen att denna inte hade kommit från Petraeus. Någon läcka misstänks dock inte.

Kvinnan som anmälde Broadwell verkar även ha varit svartsjuk och de två konkurrerade om Petraeus uppmärksamhet. FBI:s information kom till högre myndigheters kännedom först förra veckan, och den nationelle säkerhetsdirektören James R. Clapper Jr. - CIA-chef Petraeus chef - fick informationen på valdagen den 6 november. Dagen efter förklarade Clapper för Petraeus att det rätta nog vore att avgå. Att Clapper och högre myndigheter inte nåddes av informationen tidigare berodde på att det inte rörde sig om något hot mot nationens säkerhet, utan en skandal.

Petraeus själv fick för två veckor sedan av FBI veta att de kände till hans affär för att de kollat upp email från Paula Broadwell. FBI pratade då med Petraeus och berättade om att de kollade upp möjliga säkerhetsläckor - något Petraeus inte misstänks för - och att de då fått reda på affären.

Här har NBC News också ett inslag om saken:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Petraeus avgång är mycket beklaglig. David Petraeus var en av USA:s skickligaste yrkesmän under 20-00-talet och den general som effektivt ledde truppökningen i Irak. Hans militära insatser kvarstår emellertid trots denna händelse.

Källor: New York Times här och här.

Se även tidigare inlägg:

David Petraeus avgår pg a otrohetsaffär 20121110

Inga kommentarer: