lördag 16 mars 2013

CPAC 2013 - del 16: Mitt Romney

Mitt Romney förlorade mot Obama, och många undrade varför han skulle ha något att göra på CPAC där tanken var att starta om den republikanska rörelsen. Men han inbjöds likväl och introducerades av South Carolinas republikanska guvernör Nikki Haley. Här är talet, nedan följer min sammanfattning och kommentar:Sammanfattning:

South Carolinas guvernör Nikki Haley introducerade Romney med att förklara att det fanns dem som förlorade val, men som inte förlorade kärleken till sin nation och Romney beträdde sedan talarstolen till höga applåder.

Han tackade för det stöd han fått från de konservativa och förklarade att det varit en ära att ha fått vara sitt partis presidentkandidat och även att uppleva USA på ett sätt han och Ann aldrig hade förväntat sig. Han var givetvis besviken över sin förlust i höstas, men förklarade att han likväl alltid skulle vara stolt över att få ha representerat de värderingar konservativa står för. Nu måste man lära från sina- och från hans misstag, för att återta nationen, Vita Huset och Senaten och återinföra konservativa principer.

USA är ett patriotiskt folk - och han träffade många av dem på sin kampanj runtom i landet - och han tror också att en konservativ vision kan vinna en majoritet av amerikanernas stöd. Han själv, i egenskap av förlorare, är förstås inte rätt man att staka ut denna vision i detalj, men ett råd önskar han likväl ge: att lära från de 30 republikanska guvernörer runtom i landet.

Dessa guvernörer har nämligen lyckats med så mycket: de vinner val, men än viktigare så löser de faktiskt problem. Georgias guvernör Nathan Deal införde i sin delstat ett tillägg till konstitutionen som garanterar rätten till friskolor (charter schools), Michigans guvernör Rick Snyder drev igenom Right-To-Work-lagar i fackföreningsdelstaten Michgian, många republikanska guvernörer ärvde också underskott som de förvandlade till överskott. Och de visade att de kunde arbeta över partigränserna, att de kunde skapa lösningar på problem och att de också kunde hantera den kritik som alltid följer vid reformer. Dessa guvernörers ledarskap behövs, och man måste inte minst lära sig av de republikanska guvernörerna som styr i blå och lila delstater, som Bob McDonnell, Scott Walker, Suzana Martinez och Chris Christie. Men också från tydliga republikanska ledare i Washington DC, som te x hans goda vän Paul Ryan.

Vidare fortsatte med att ge ännu ett råd till den person som kommer att bli USA:s näste president: gör allt som går för att hålla USA fritt och förbli den starkaste nationen på jorden.

Det århundrade som gått var ett amerikanskt århundrade, men det finns inga garantier för att så ska förbli fallet. USA:s position i världen är inte garanterad, och konsekvenserna av om den positionen skulle gå förlorad är fruktansvärd. Rivalerna till USA:s maktposition; Kina, Ryssland och Jihadisterna - accepterar nämligen inte frihet, så som USA förstår frihetens innebörd, och därför kan bara USA garantera en sådan frihet för nationen, världen och dem man älskar. Friheten beror på USA, och den kan bara garanteras om USA har en militär så stark att ingen ens skulle tänka tanken att försöka besegra den.

En sådan militär behöver dock en stark ekonomi som kan upprätthålla den, och en sådan ekonomi beror på ett folk så innovativt och fokuserat att världen ser upp till dem. Det var ett sådant USA hans generation växte upp i - och det är ett sådant USA deras barn förtjänar.

USA har varit en militär hegemoni i 25 år - men detta utan att använda sin makt för att ta hämnd på sina fiender eller inta andras länder för att stjäla deras naturtillgångar. USA är istället den mest filantropiska nation på jorden, den nation som bekämpar AIDS i Afrika, som kom till Europas undsättning i dess svåraste stund, likaså till Korea, Vietnam, Bosnien, Afghanistan och Irak. Och oavsett hur man betraktar dessa konflikter så var impulsen bakom dessa enkel: befrielse - inte erövring. Ingen annan makt i historien, har agerat på det sätt USA har gjort. Det måste man lära sina barn, och det måste man själva komma ihåg.

Nu är USA en nation tyngd av skulder, med skolor och annat som inte fungerar och med samhällstjänare som bryr sig mer om sina egna karriärer än sin nation, men i slutändan kommer konservativa att vinna, och det av samma anledningar som man vunnit tidigare: konservativas sak är både rättfärdig och rätt.

Kommentar:

Ett bra tal av Mitt Romney, som påminde om saker ur ett större och mer historiskt perspektiv, på ett sätt han också gjorde i sin bok "No Apology" - såväl som under många av sina kampanjtal såväl 2008 som 2012. Så kortfattat: Republikanska guvernörer vet hur man leder USA, och USA vet hur man leder världen. Må, för allas bästa, så också förbli.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2013 - del 15: Rick Santorum 20130316

Inga kommentarer: