söndag 23 juni 2013

Serie-tips: The Kennedys

I november kommer 50-årsminnet av president John F. Kennedys död att uppmärksammas i hela världen. Jag såg via Netflix just klart miniserien The Kennedys från 2011, där familjen Kennedys uppgång (och fall) skildras i åtta delar.

Kennedy-klanen tillhör en av USA:s historiskt mest intressanta familjer och fascinationen är förståelig: John F. Kennedy är fortfarande USA:s yngste president (han blev president vid blott 43 års ålder) - hans personlighet var charmerande, och hans kvinnoaffärer folkligt intresseväckande (inte minst relationen till Marilyn Monroe). Därtill var han en utmärkt retoriker som i modern tid möjligtvis bara matchats av Barack Obama (och möjligtvis Ronald Reagan) - även om det i Obamas fall givetvis är för tidigt att uttala sig om dennes historiska eftermäle.

Men John F. Kennedy var också viktig på andra - för oss här i Sverige förmodligen mindre uppenbara - sätt; inte minst hans familjs katolska-irländska bakgrund och hans eget presidentskap som banbrytande för ett öppnande för toleransen mot katoliker i det överlag protestantiskt präglade USA. Men vad som kanske främst präglat den legendariska auran kring Kennedy-klanen är förstås de sorgliga öden som hemsökt familjen - där mordet på John F. Kennedy den 22 november 1963 - en händelse många fortfarande minns - givetvis står i centrum. Även om det mesta tyder på att JFK -verkligen- mördades av Lee Harvey Oswald och konspirationsteorierna med största sannolikhet kan avfärdas, så finns fortfarande obesvarade frågor och sedan länge rotade teorier kring mordet som i sin tur också hållit minnet av JFK vid liv även bland oss som föddes långt efter presidentens död.

I The Kennedys får man som tittare blicka in i alla dessa saker, men på ett övergripande - inte detaljerat- sätt. Serien fungerar därför som en utmärkt introduktion till John F. Kennedys familj, liv och presidentskap och är en modern, skickligt producerad serie (regisserad av Jon Cassar, mest känd för "24").

Vill man sedan få en djupare inblick i specifika skeden av John F. Kennedys liv och presidentskap kan serien sedan mer än gärna kompletteras med de många andra serier och filmer som gjorts om Kennedy-familjens fortfarande mycket spännande historia (filmer och serier som jag i detta inlägg från 2009 skriver mer om).

Mitt tips inför semestrar och sommarledighet är således att avsätta lite tid till att se serien (och om tid finns också de andra filmatiserade skildringarna). Gör ni det så kan jag lova att nyheterna kommer att bli extra intressanta i takt med att 50-årsminnet av Kennedy-mordet den 22 november närmar sig.

Se även tidigare inlägg:

50 år sedan John F. Kennedys besök på Irland 20130622

-------------------

Några filmer till minne av Kennedy-familjen 20090906

Inga kommentarer: