onsdag 13 november 2013

Boehner säger Nej till Senatens immigrationsförslag

Representanthusets ordförande John Boehner säger nu Nej till den immigrationsreform som i somras godkändes av Senaten och har heller ingen avsikt att från Representanthusets sida arbeta fram ett kompromissförslag Senatens reform som utgångspunkt. Man kommer dock att behandla immigrationsfrågorna en åt gången, men med beslutet så ter sig möjligheten till den övergripande immigrationsreform Vita Huset (och en mängd republikaner) vill se, få mycket svårare att komma till stånd inom de tidsramar det (nu mycket dränerade) politiska kapitalet räcker till. Här har NBC Boehners uttalande:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Det har de senaste dagarna gjorts jämförelser mellan Obamas första år av sin andra mandatperiod med Bushs liknande situation 2005. Bush förklarade i efterhand att han förmodligen gjort ett misstag som prioriterat en reform av Social Security framför immigrationsreform.

Obama gjorde en liknande miss när han spenderade stora delar av våren med att försöka få igenom en vapenreform som i princip helt saknade republikanskt stöd (och också motsattes av många konservativa demokrater). Det gjorde att tidsutrymmet för immigrationsreformen minskade. Obama hade dock likväl hoppats få igenom denna under sommaren. Så blev inte fallet och NSA-skandalen slukade istället en stor del av tiden. Därefter kom regeringsstoppet och fiaskot med ObamaCare - och nu ter sig utrymmet för en immigrationsreform väldigt små. Det är inte omöjligt men med tanke på hur extremt komplicerat sådana här saker brukar vara, ter sig det sig nu med Boehners beslut likväl väldigt orimligt att någon reform kommer att bli av under Obamas tid vid makten. Om det går bra för demokraterna i nästa års kongressval kan han dock få en ny möjlighet. Men där är vi verkligen inte än.

Källa: NBC

Se även tidigare inlägg:

Republikanskt stöd för immigrationsreform börjar formas 20131031

Inga kommentarer: