fredag 24 oktober 2014

SÄPO lägger ned utredningen av terrordådet i Stockholm

SÄPO pålyste häromdagen att man lägger ner utredningen av terrorattentatet i Stockholm 2010. Beslutet fattades av vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, på Riksenheten för säkerhetsmål, som konstaterar att man inte kan knyta någon fler till dådet än terroristen Taimour Abdulwahab, som var den ende som avled i försöket att spränga en bomb i korsningen Bryggargatan/Drottninggatan under Stockholms julrusch. Här skriver DN om saken och citerar Qvarnström:

– En samlad bedömning av allt material som inhämtats och analyserats har inte kunnat fastställa att någon ytterligare person i Sverige har varit inblandad i gärningen, konstaterar hon.


Sverige har sökt information även från andra länder, som Irak, Skottland och England. Från Irak har situationen i landet gjort att inte speciellt mycket hjälp kunnat fås. England hjälpte till med att förhöra Abdulwahabs fru och några andra, men däremot fick Sverige inte hjälp med att ordna ytterligare förhör eftersom det juridiskt inte gick att tvinga någon till förhör.

Per Gudmundson, som länge kartlagt de svenska jihadisterna, kommenterar här i SVD beslutet och noterar att det fortfarande finns många lösa trådar där man skulle önska mer information:

Ett intressant spår, exempelvis, gäller mannens lika radikala hustru. Två dagar efter dådet spred hon ljudinspelningar med makens testamente på engelska och arabiska, bildsatta med jihadpropaganda, via parets gemensamma konto på Youtube. Men hustrun har inte hörts av svensk polis, och svensk polis har inte varit med vid någon husrannsakan hos henne. Varför självmordsbombarens hustru, som på goda grunder alltså kan misstänkas ha varit behjälplig, hade avförts från utredningen kunde man inte svara på.

Ett annat spår gäller Islamiska staten. 2011 framträdde en Irakisk kontraterrorismchef i tv-kanalen al-Arabiya. Han sade att gripna jihadister i Irak hade förhörts och uppgett att Abdulwahab tränats av Islamiska staten i Irak och utfört dådet för dess räkning. Den svenska utredningen tycks dock inte ha följt upp detta.


Han konstaterar sedan att utredningen är belagd med sekretess och att det är omöjligt att veta om den drevs på ett kompetent sätt eller ej, men att det går att misstänka att Sveriges förmåga "att bemöta internationellt förgrenad terrorism är svag."

Se även tidigare inlägg:

Podd 52: Islamiska Staten - En Introduktion 20140830

------------

Podd 15: Islamofobi och Militant Islam: Vad är Farligast? 20121214

Inga kommentarer: