tisdag 16 december 2008

Dick Cheney försvarar Guantanamo

Ända sedan President Bush lät instifta fånglägret på Guantanamo så har denna militärbas omdiskuterats livligt och länge. Demokraterna har under en längre tid viljat stänga basen, medan Republikanerna först på senare tid anammat den tanken.

En som tydligt vidhåller samma argument som från början är dock vice- president Dick Cheney. I en intervju på ABC News försvarar vice- presidenten såväl Guantanamobasen utanför Kuba, som tuffa förhörsmetoder som waterboarding - och menar att det hjälpt USA att få viktig information ur människor som Khalid Sheik Mohammed(hjärnan bakom 9/11). Dessa förhörsmetoder bör heller inte betecknas som tortyr. Basen på Guantanamo behövs också så länge som kriget mot terrorismen fortgår, menar Cheney.

Såväl John McCain som blivande president Obama kampanjade dock på temat att stänga ned militärbasen. Något som sagts vara högt upp på listan när Obama svärs in, men som i praktiken dock kan visa sig inte bli helt enkelt att genomföra.

Bedriver USA då tortyr?


Frågan har förstås med definition att göra. I juni postade jag ett inlägg med titeln Artikel om Khalid Mohammed och CIA:s förhör - där det länkas till en mycket läsvärd artikel i New York Times som beskriver av Khalid Mohammed och CIA:s förhör av denne.

I juli skrev jag också ett inlägg vid namn Journalist testar waterboarding om en journalist som lät testa waterboarding för att bedöma om det hela skulle anses vara tortyr eller ej.

För dem som är intresserade av detta ämne så är båda artiklarna mycket läsvärda.

Inga kommentarer: