söndag 14 december 2008

Intervju med Condi

Här är förmodligen en av de sista intervjuerna med Condolezza Rice i egenskap av utrikesminister - gjord av ABC NEWS den 7:e December när Rice just återvänt från Indien och Pakistan i samband med terrordåden i Mumabai/Bombay. Rice talar om relationen Indien-Pakistan, om Bushadministrationen och om Irakkriget. Slutligen berömmer hon också sin efterträdare Hillary Clinton som hon känt under en längre tid, och avslutningsvis visas ett klipp när Rice (som också är pianist) spelar för Storbritanniens drottning - en sysselsättning hon hoppas få mer tid för när hon lämnat sitt nuvarande jobb.

I likhet med Bush som möttes av arga protester när han besökte Sverige 2001, och senare blev kallad "den där jävla Texasgubben" av Jan O Karlsson, så möttes Rice av ett snarlikt mottagande när hon vistade Sverige i våras i samband med Irakkonferensen, när religionsprofessorn Mattias Gardell från Stockholms universitet kallade henne "folkmördare".

När Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki besökte Sverige 2007, blev han visserligen bemött av äggkastande demonstranter, men ingen svensk minister kallade honom "den där jävla mullagubben", och ingen svensk professor proklamerade på torget att han var en folkmördare.

Någonstans i historien flög det sunda svenska förnuftet vilse.

1 kommentar:

Anonym sa...

att kräva sunt förnuft av en sådan som Mattias Gardell, jag äcklas fortfarande över hans belåtna min när han beskrev glädjen i att så många som 50000 människor kunde ha dött i attackerna mot WTC, sen tror jag han kom på att han var med i TV och sade något pliktskyldigt om att "det givetvis var tragiskt".

olof den andre