tisdag 2 december 2008

Hoten från Somalia

Dagens Somalia börjar alltmer likna Afghanistan innan USA avsatte talibanregimen 2001; ett laglöst land utan någon riktig centralregering, där militanta islamister är på god väg att ta makten i landet och göra landet till ett nav för internationell terrorism.

Redan nu utgör det laglösa landet en fristad för islamistiska pirater som med snabba skepp kapar internationella fartyg från hela världen. Enligt FN har mellan 25 till 30 miljoner dollar betalats ut i lösensummor till piraterna bara i år. Enligt Kenyanska uppgifter ska summan vara så stor som 150 miljoner dollar (Källa). Det är heller inte vilka skepp som helst som befinner sig i farozonen. Passagen genom Röda havet och Suez-kanalen är den främsta sjöförbindelsen mellan Europa Asien och många länder i Mellanöstern. I området finns också världens största oljeproducenter - och vilket hot piraterna utgör mot dessa har visat sig inte minst nu i höst.

Inom landet är situationen inte bättre: islamisterna kontrollerar i nuvarande läge nästan hela Somalia - förutom huvudstaden Mogadishu - och små andra områden, som dock håller stånd helt tack vare en 2700-mannastyrka från Afrikanska unionen.

Islamisterna förespråkar också en aggressiv version av de islamska sharialagarna; i slutet av oktober detta år stenades en 13-årig flicka i staden Kismayo till döds. Islamistmilisen förklarade att hon begått äktenskapsbrott och var "nöjd" med sitt straff. Medan Amnesty sagt att hon försökt anmäla en våldtäkt - när islamisterna grep henne istället för gärningsmännen.

En videofilm från landet visar också hur en man som konverterat till kristendomen blir halshuggen för att ha brutit mot sharialagarna.

Somaliska flyktingar har också åkt tillbaka till Somalia för att där strida tillsammans med islamistmilisen. ABC News rapporterar te x att ett dussin unga män från den somaliska gruppen i Minneapolis åkt till Somalia för att där ansluta sig till islamisterna. Om jag inte misstar mig så har även svenska somalier gjort samma sak (de som eventuellt kan mer om detta får gärna upplysa mig).

Det framgår utifrån dessa axplock av exempel därför tydligt att Somalia är ett problem som världssamfundet och tillträdande president Obama måste ta itu med kraftfullt. Sedan incidenten med Black Hawk-helikoptrarna 1993 (en sevärd film är Black Hawk Down) - har USA emellertid inte varit speciellt villiga att sätta in landstyrkor på den Afrikanska kontinenten - och i synnerhet inte i Somalia. I nuvarande läge har USA heller ingen möjlighet att göra några storskaliga operationer. Men situationen i Somalia är inte bara en amerikansk fråga - det är, mer än de flesta andra konflikter - en högst internationell fråga. Piraterna hotar inte bara amerikanska intressen utan intressen från vitt skilda länder från hela världen: allitfrån ryska och indiska skepp, till amerikanska, europeiska och kuwaitiska. Det måste därför falla inte bara på USA:s, utan på hela världssamfundet axlar, att tillsammans lösa problemen i Somalia.

Det bästa sättet att förhindra att Somalia blir ett bestående näste för terrorister och pirater, och ett fäste för omänskligt och barbariskt religiöst förtryck - är att omvärlden stöder en demokratisk, västvänlig centralregering och ger denna regering allt stöd den behöver för att besegra islamisterna, hjälpa det somaliska folket och upprätta en demokrati som kan leva i fred med omvärlden. Detta kan göras konkret genom att utbilda en exilregering - och sen skicka in trupper i Somalia för att där besegra islamistmilisen och tillsätta exilregeringen. Det kommer inte att bli enkelt - men om laglösheten och islamismen inom landet fortgår så kan det i framtiden komma att bli mycket svårare. Om Ryssland, EU och USA vill finna en internationell kris där de faktiskt skulle kunna samarbeta, så är det förmodligen denna.

Inga kommentarer: