tisdag 9 december 2008

Obama ska träffa Al Gore

Imorgon åker Al Gore till Chicago för att där träffa Barack Obama och Joe Biden. Spekulationer har därför uppstått om huruvida Obama tänker erbjuda Gore en ministerpost. Många förnekar att så skulle vara fallet - och Gore själv verkar tidigare inte ha varit intresserad av att vända tillbaka till politiken igen (åtminstone inte som något mindre än president) - men andra menar att han knappast släpper ut miljögifter på en resa till Chicago bara för att småprata med Obama.

Om Al Gore mot förmodan skulle bli en del av Obamas administration, så skulle det kunna tillfredställa det missnöje som den Demokratiska vänsterfalangen på sistone gett uttryck för allteftersom ministerposterna fylldes av mitten- och högerdemokrater, med en total frånvaro av Demokratiska vänsterkandidater. Många av dessa gillar Gore och är fortfarande arga för Al Gores förlust år 2000 (en förlust han själv också tycks ha väldigt svårt för att släppa).

En bekant till mig har renoverat en av Al Gores villor och säger att Gore är en trevlig prick. Jag anser dock Al Gore vara mer av en internationalist inom den Demokratiska vänsterfalangen - utan någon djupare förankring i de genuint amerikanska ideal som annars präglar den amerikanska självbilden. Därför tycker jag också att det vore beklagligt om Obama valde in honom i en annars alldeles genial Demokratisk administration. I sinom tid lär dock jag och alla andra få veta vad mötet i Chicago kan tänkas utmynna i.

Läs mer i CNN

Inga kommentarer: