måndag 1 december 2008

Senatsvalen i Minnesota och Georgia fortgår

Minnesota

Det utdragna Senatsvalet i Minnesota mellan Demokraten Al Franken och Republikanen Norm Coleman är fortfarande inte avgjort. På valdagen den 4:e november ledde Coleman, men resultatet var så jämnt att Al Franken enligt delstatens lag hade rätt att begära en omräkning, vilket han också gjorde. Denna omräkning började den 18:e november och pågår fortfarande. Colemans ledning har dock ökat med 77 röster - vilket innebär att det lär bli mycket svårt för Franken att få se något annat slutresultat än vad det första valet visade. Franken fick också den 26 november avslag av delstatens styrelse att räkna in röster som förklarats ogiltiga, pg a att de röstande inte följt valreglerna - inte fyllt i sina papper etc. Däremot återstår fortfarande möjligheten att röster ska räknas som förklarats ogiltiga pg a orsaker som den enskilde väljaren inte kunnat råda över (Källa). Dessa röster - som båda kampanjerna letat upp ifall de stöder rätt kandidat - och som nu uppgår till ett antal av 4,740, ska valstyrelsen besluta om den 16 december. Skulle Franken här få avslag, så säger hans kampanj att de håller möjligheten öppen att överklaga till Senaten (dvs Senaten i Washington) - som då har möjlighet att fälla avgörandet. Något som av många i Minnesota inte ses som särskilt önskvärt.

Georgia

I Georgia pågår en annan utdragen valkampanj som kanske är ännu mer spännande än den i Minnesota, eftersom det där inte bara ska hållas en omräkning, utan en omröstning.

Situationen är som följande:

Den 4 november vann Republikanen Saxby Chambliss över Demokraten Jim Martin. Dock drogs Chambliss ned av Libertarianen Allen Buckley, som bland annat anklagade Chambliss för att denne röstat för 700-miljarderdollars bailouten i Oktober. Buckley fick 3,4 procent av rösterna och Chambliss som förlorade röster till Buckley fick därmed inte - trots att han fick fler röster än Demokraten Jim Martin - de 50% han behövde för att erkännas som vinnare (Chambliss fick 49.75% och Martin 46.83%). Enligt Georgias vallagar ska det därför hållas ett omval mellan de två ledande kandidaterna, dvs mellan Chambliss och Martin. Detta omval kommer att hållas på tisdag den 2 December (Källa).

Valet är särskilt viktigt eftersom en Demokratisk seger skulle kunna ge Demokraterna de 60 senatsplatser de behöver för att kunna göra eventuella filibusters verkningslösa (en situation där minoritetspartiet vägrar att rösta, och på så vis kan några beslut aldrig tas eftersom de kräver en viss minoritet röster) från Republikanerna.

Att de andra valen är över, och att detta omval är så viktigt har gjort att en mängd politiska celebriteter har kampanjat i Georgia. Bill Clinton kampanjade den 18 november för Jim Martins del. Och John McCain kampanjade för Saxby Chambliss redan den 13 november, och sa då skämtsamt: "I didn't think I'd be back on the campaign trail quite this early,"

Mike Huckabee har också kampanjant för Chambliss, och Sarah Palin som kom till Georgia igår, ska idag hålla rallyn runt om i delstaten.

Alla valstrider har således inte lagt sig - och dessa val är viktiga, för Demokraterna därför att en seger skulle ge dem enhällig makt - för Republikanerna därför att en seger skulle kunna göra dem till ett oppositionsparti av faktisk betydelse. För dem som gillar amerikanska valvakor, så fortgår alltså spänningen ett litet tag till.

Inga kommentarer: