fredag 7 augusti 2009

Pakistans talibanchef dödad

Pakistans talibanchef Bailtullah Mehsud - som misstänks ha stått bakom mordet på Benazir Bhutto, och drivit våldsamma självmordskampanjer mot den pakistanska regeringen - tros med stor säkerhet ha dödats av en amerikansk missil.

"To be 100 percent sure, we are going for ground verification," sa Pakistans utrikesminister Shah Mahmood Qureshi. "And once the ground verification reconfirms, which I think is almost confirmed, then we'll be 100 percent sure."

Pakistan har betraktat Bailtullah Mehsud som det främsta internat hotet mot nationen - och hans död skulle innebära en stor framgång för USA:s och Pakistans kampanj för att besegra talibanerna och al Qaida.

Det är förstås också en stor framgång för president Obamas expandering av kriget i Afghanistan-Pakistan. Ett krig som den amerikanska allmänheten i allt större utsträckning börjar vända sig mot. SVD skriver att 54% av den amerikanska allmänheten är emot kriget, och två tredjedelar av Demokraterna är det. Kriget stöds dock av Republikanerna som till två tredjedelar är för kriget.

- Afghanistan är nästan säkert den del av Obamas politik som republikaner gillar bäst, säger CNN:s Keating Holland, enligt SVD.

Jag instämmer. Om Obama i dagsläget kan kritiseras för att han ger avkall på många av sina vallöften så hade han ett löfte jag gillade från första stund, och som nu tycks ha blivit uppfyllt:

"To those who would tear this world down – we will defeat you."

MSNBC har här ett inslag om händelsen:



Källor: Yahoo News, SVD

Se även tidigare inlägg:

Pakistans krig mot talibanerna 20090523

Inga kommentarer: