onsdag 6 januari 2010

DN om hängd Obama-docka

DN:s reporter Sven Grundberg skriver i följande artikel om en hur en docka föreställande Obama hängts (i bokstavlig bemärkelse) i staden Plains - i Jimmy Carters hemstat Georgia.

Dockan hängde ovanför en skylt med texten "Plains, Georgia. Home of Jimmy Carter, our 39th President" och kring dockans hals fanns en annan skylt med Obamas namn. Här är ett nyhetsinslag om saken:



Så långt rapportering om incidenten. DN:s reporter Sven Grundberg skriver sedan om det känsliga i att hänga en docka av Obama:

"Hängande dockor har en symbolisk sprängkraft i USA. Tankarna går osökt till de många rasistiska dåd som har utförts mot afroamerikaner under USA:s historia."


I slutet av sin artikel skriver han sedan:

"Konservativa företrädare har dock jämfört Barack Obama med såväl Hitler som Stalin, i debatten kring den omstridda sjukvårdsreform som Barack Obama önskar genomföra."


Det är inte osant. Däremot är det selektiv rapportering så det heter duga. President Bush jämfördes också med Hitler (såvitt jag vet inte med Stalin, men väl med Antikrist) av vänsteraktivister. Att hängande dockor föreställande svarta män är en känslig sak i södern är förstås förståeligt - men hittills har åtminstone inget mord på president Obama fingerats på film, likt mordet på president Bush i "Death of a President", som jag såg igen bara häromdagen. Och presidentmord är förstås också en ganska känslig sak pg a de många presidentmord (eller mordförsök) som har utförts mot amerikanska presidenter under USA:s historia.

Grundberg skriver visserligen i sin artikel, och refererar till The Guardian, att Obama inte mottagit fler hot än företrädarna George Bush och Bill Clinton gjorde, men genom att koppla dock-hängningen till te-party-rörelsens anti-liberalism protester, så ges ingen vidare smickrande bild av dessa. Artikeln lämnar snarare intryck av att dessa som protesterar mot Obama bara är galna.

Således är artikeln ett utmärkt exempel på ännu en riktigt dålig svensk rapportering - där en sak blandas helt ihop med en annan. Det skulle vara mindre kinkigt att undvika att göra detta om det någon gång givits en seriös ideologisk förklaring av den konservativa amerikanska rörelsen. Någon sådan har DN dock aldrig gett, utan hellre föredragit att rapportera om dockor och Hitler-paralleller (något som jag vill minnas aldrig skedde i samma negativa bemärkelse när Bush vara president).

Dem som är intresserad av riktigt heta protester mot en president och dennes politik rekommenderas dock att se "Death of President", där anti-krigsdemonstrationerna visserligen i filmen är påhittade, men i verkligheten var likadana. Te-party-rörelsens pensionärsfolk är generellt mycket snällare - det helt oavsett Hitler-paralleller.

Se även tidigare inlägg:

DN ger missvisande beskrivning av Republikanerna 20090514

Inga kommentarer: