söndag 10 januari 2010

Venezuela hotas av elkris

Med anledning av den rådande torrperioden har vattennivån i landets största vattenkraftverk sjunkit dramatiskt. Vattennivån är för tillfället ungefär 33 fot lägre än den var vid detta tillfälle för ett år sedan. Om vattennivån sjunker 82 fot mer innan torrperioden är över kommer landet att stå stilla.

Medveten om riskerna har regeringen genomfört en rationaliseringsplan som den hoppas skall hålla landet tryggt fram till maj då regnperioden förväntas börja. I denna rationaliseringplan ingår bland annat böter för dem som överanvänder energi, kortare arbetsdagar för statligt anställda samt kortare öppettider för köpcentra. Speciellt den senaste åtgärden har skapat stora problem med köer vilket bidrar till ökad irritation bland allmänheten.

Kritiker i landet menar att problemet beror på korruption och dålig planering av Chavezregeringen. Chavez själv skyller det hela på El Niño och den globala uppvärmingen.

Hugo Chavez anklagade även i fredags USA för att med ett militärflygplan ha kränkt venezuelas luftrum. En anklagelse som USA dock förnekar.


En fortsatt förvärring av situationen skulle med stor sannolikhet leda till social oro och en möjlighet för oppositionen att komma tillbaka till makten. Å andra sidan är det oklart hur den mer eller mindre auktoritära regimen under Chavez skulle reagera på sociala revolter. Förutom att skylla oroligheterna på USA skulle desamma i värsta fall skyllas på opposition och leda till massarresteringar och olika slags Robert Mugabe-taktiker för att hålla Chavez kvar vid makten.

Källor:
Risk of Power Collapse Poses Political Threat to Chavez

Chavez Announces Currency Devaluation, Claims U.S. Invaded Airspace

Inga kommentarer: