torsdag 10 mars 2011

Blago vädjar om att få slippa ny rättegång

Illinois tidigare guvernör Rod Blagojevich som den 20 april kommer att dras in i en ny rättegång för att han bl a försökt "sälja" Obamas efterlämnade senatsplats, har bett domaren att stoppa den nya rättegången och istället straffa honom för den enda av de 24 punkter som han fälldes för under den första rättegången som hölls i somras.

I sin vädjan förklarade Blagojevich att de juridiska kostnaderna är för stora, och även om han menar att han är oskyldig på samtliga punkter så blir han hellre fälld på en punkt än att behöva gå igenom hela rättegångsprocessen igen under våren.

Ekonomin har varit ett problem för Blagojevich redan tidigare och staten skulle staten skulle betala hans kostnader i den nya rättegången, men då med ett rejält beskuret försvarsteam. I sin vädjan förklarade Blagojevich dock att hans advokater inte fått betalt på flera månader och är oförberedda att get sig in i en rättegång i april.

“The financial hardship … has created a vast inequity,” förklarade Blagojevich i sin begäran. “The government continues to have every resource at its disposal. Yet, the defense is stymied in its ability to prepare for trial.”


Blagojevich använde en fond på 3 miljoner dollar för att betala försvarskostnaderna i sin första rättegång. De pengarna är nu dock slut.

Den punkt han fälldes på förra sommaren var att han ljugit för FBI - något han själv dock bestrider men där juryn gick på åklagarsidans linje. Ett brott som maximalt innebär 5 års fängelse och 250 000 dollar i böter.

Vad domaren beslutar återstår att se - men såvida åklagarna inte släpper rättegången har jag svårt att se hur han skulle kunna undvika den.

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

Jon Stewart: Wisconsins 14 försvunna demokrater 20110308

Rod Blagojevichs nya rättegång och Rahm Emanuel 20110302

Inga kommentarer: