onsdag 2 mars 2011

Rod Blagojevichs nya rättegång och Rahm Emanuel

När Rahm Emanuel i höstas förklarade att han ämnade lämna jobbet som stabschef i Vita Huset för att istället satsa på att försöka vinna borgmästarvalet i Chicago fördes det på tal om huruvida Blagojevichs uppkommande rättegång i januari skulle kunna komma att orsaka problem för Rahm Emanuel, pg a dennes kopplingar till Blago och möjligheten att Emanuel kanske skulle komma tvingas att vittna. Rättegången blev dock uppskjuten till april och Blagojevich var i princip en icke-fråga i Rahm Emanuels valkampanj.

Nu är Rahm Emanuel borgmästare, men rättegången mot Blagojevich kryper allt närmare och huruvida Emanuel kommer att kallas till vittne återstår fortfarande att se. David Axelrod - president Obamas tidigare rådgivare och chefsstrateg, som en gång i världen också förde Rod Blagjoevich in i storpolitiken - kommenterade efter Rahm Emanuels seger huruvida den tillträdande borgmästaren skulle kunna komma att behöva vittna i Blago-rättegången och sa:

"I really don't know. Whatever happens happens. But I have every confidence that it won't amount to much,"


Rahm Emanuel kan ha utpressats av Blagojevich under sin tid som kongressman. Han finns också med på ett bandat samtal där han diskuterar vem som ska ta över Obamas senatsplats med dåvarande guvernör Blagojevich. Rahm Emanuel anklagas dock inte för att ha begått några fel, men samtalen där han finns med har inte spelats upp och det har kommit anklagelser om ett "försvunnet band" när Emanuel dagen innan Blagojevich arresteras talar med dennes toppmedarbetare John Harris. Assisterande federala åklagare Reid Schar avfärdar dock tanken på ett försvunnet band som ett löjligt rykte.


Sommaren 2010 fälldes Rod Blagjoevich på 1 av 24 punkter, vilket gjorde att åklagarsidan krävde en ny rättegång. Nu har de dock släppt 3 av dessa åtalspunkter. Den nya rättegången börjar den 20 april.

Källa: Chicago Sun-Times

Se även tidigare inlägg:

Blago gör reklam 20101104

Blago om valet om "Obamas senatsplats" 20101030

Blagos nya rättegång uppskjuten till april 2011 20101025

Blago om Rahm Emanuels chanser 20101007

Kommer Blagojevich att påverka Rahm Emanuels valmöjligheter? 20101005

--------------------

Blago vs USA - del 11: Blago fälls på 1 av 24 punkter 20100817

--------------------

Rahm Emanuel vinner borgmästarvalet i Chicago 20110223

Inga kommentarer: