torsdag 3 mars 2011

Bradley Manning riskerar dödsstraff

Bradley Manning - den troliga källan bakom av Wikileaks släppta amerikanska toppmilitärhemligheter - riskerar dödsstraff. USA:s militär framförde igår 22 nya åtalspunkter mot Manning, varav den allvarliga om "bistånd till fienden" har potentiellt dödsstraff som påföljd. Åklagarna kommer dock inte driva på ett dödsstraff utan vill istället se en livstidsdom.

Röjandet av hemligheterna avslöjar namn på människor som samarbetat med USA, och dessas liv har därav satts i fara. Efter dokumentens offentliggörande försökte USA samla ihop dem som samarbetat med dem och föra dem i skydd i amerikanska militärbaser. Alla fick man dock inte tag på, och somliga har inte gått att hitta.

Manning åtalades första gången den 6 juli 2010 på fyra punkter.

"The new charges more accurately reflect the broad scope of the crimes that Pvt. 1st Class Manning is accused of committing," sa en talesman för Washingtons militärdistrikt.


Precis som vid tidigare nämns dock ingen direkt koppling mellan Manning och Wikileaks grundare Julian Assange.

Bradley Manning hålls i fångenskap i Washington DC och spenderar 23 timmar om dygnet i en liten cell med en säng, en dryckesfontän och en toalett. Anti-krigsgrupper och psykologer såväl som Michael Moore och Pentagon-papprens källa Daniel Ellsberg har krävt Bradleys frigivning. Och Amnesty International och andra människorättsaktivistgrupper har fördömt Obama-administrationen för behandlingen av Manning.

Här har MSNBC ett inslag om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyMin ståndpunkt är att Manning, om han är skyldig, förtjänar ett hårt straff medan Julian Assange däremot inte bör dömas skyldig för att ha spridit informationen.

Källa: MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Jakten på Julian Assange fortsätter 20101205

Inga kommentarer: