torsdag 3 mars 2011

Senatorn och kongressmannen i Wisconsin om pöbeln

Delstatssenator Glenn Grothman som förföljdes av en demonstrerande pöbel i Wisconsin, intervjuas här tillsammans med kongressman Brett Hulsey som till slut grep in och sa i från, på Fox News om vad som inträffade.

Det är en sevärd intervju, och Grothman bekräftar ungefär den slutsats jag själv drog efter att ha sett klippet, det var en pöbel men en relativt fredlig sådan. Grothman förklarar att många i hopen också var vänliga och försökte avvärja de mer hätska tendenserna och många ropade "låt honom gå!" - och Grothman förklarar att han aldrig kände sig riktigt hotad.

Han förklarar dock att vänstern är betydligt hätskare än högern. 6 månader tidigare hade ett stort te-party-möte hållits där folk plockade upp skräpet efter sig. På vänsterkanten finns dock en helt annan ilska med påföljande otrevligheter.

Kongressman Brett Hulsey å sin sida förklarar att vad han gjorde var något som vem som helst skulle ha gjort. Situationen var dock sådan att demonstranterna var irriterade eftersom guvernör Walker inte släppte in dem i huvudbyggnaden.



Grothmans slutsatser är desamma som jag drar - att den amerikanska högern är snällare än vänstern i fråga om demonstrationer (även om det knappast är intrycket man får om man följer svensk rapportering om te-party-rörelsen) - men att såväl vänstern som högern överlag är civiliserade och betydligt mer sansade än socialistiska (och andra) demonstranter här i Europa brukar kunna vara.

Se även tidigare inlägg:

Fredligt häckel i Wisconsin 20110302

----------------

Amerikaner stöder statsanställdas rätt att kollektivförhandla 20110303

Inga kommentarer: