torsdag 10 mars 2011

Julia Gillard talar inför Kongressen

Australiens kvinnliga premiärminister Julia Gillard (född 1961 - samma år som Obama) har under veckan besökt USA. Igår talade hon inför en samlad Kongress, som den fjärde australiensiske premiärministern att göra detta. Och trots att hon tillhör det australiensiska arbetarpartiet så prisade hon USA och påminde om den långa alliansen länderna emellan. Hon förklarade också att Australien var en allierad USA kunde lita på. De hade varit allierade under andra världskriget och Australien hade stått vid USA:s sida under kalla kriget - och i efter 9/11-attacken stod man också upp för USA. Något hon förklarade skulle fortsätta.

Hon höll ett väldigt patriotiskt tal och fick många gånger stående ovationer. Julia Gillard påminde mycket om Tony Blair - ledare för ett arbetarparti, som likväl tycks älska USA och i slutet av talet hade hon svårt att hålla tårarna tillbaka när hon förklarade allt gott USA stod för i världen.

I ett mycket sevärt tal. Medan USA:s ställning här i Europa och Sverige inte är särskilt hög - och där man anser att USA främst står i vägen för europeiska drömprojekt om att frälsa världen från global uppvärmning (en uppgift européer/svenskar gärna tar sig an villigt, eftersom priset för att göra detta är relativt litet: det kostar inte blod eller pengar eller rejäla uppoffringar på samma sätt som krig mot totalitarism gör) så är det skönt att höra världsledare som har en förståelse för USA:s moraliska ställning i världshistorien och här och nu.

Del 1:



Del 2:



Del 3:



Se även tidigare inlägg:

Besvikna australiensare väntar på Obama 20100325

John Howard intervjuas på Fox News 20091006

Australiensare försvarar Bushs politik i Asien 20081113

Inga kommentarer: