fredag 11 mars 2011

Kongressförhören - del 1: radikal islam upprör känslor

Peter Kings kongressförhör om radikal har börjat och har väckt upp en mängd känslor. Minnesotas muslimske kongressman Keith Ellison föll i tårar och många demokrater anser att "all form av extremism" skulle ha tagits upp - inte bara muslimsk sådan. MSNBC sammanfattar här gårdagens händelser:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Demokraterna är förstås ute och cyklar. Det behövs ett specifikt förhör om just radikal islam eftersom detta är ett oändligt mycket större hot än te x Ku Klux Klan eller någon högermilis. Svarta och även japan-amerikaner har motsatt sig förhören - vilket inte är helt svårt att förstå med tanke på deras egen historia. Peter King är dock ingen Joe McCarthy och 2010-talets USA är inte 1940 eller 1950-talet. 20-00-talets USA låste inte in alla muslimer bara för att man blev attackerad av muslimska extremister den 11 september 2001 - så som gjordes med japanerna på 1940-talet. 2010-talets USA har en svart president - vilket var helt otänkbart på 1950-talet. Att minoritetsgrupper i USA hyser vissa farhågor är förståeligt - men en oro som är obefogad. USA har inte gått för långt - tvärtom så har man snarare varit alltför försiktig pg a rädsla för att inte upprepa historiens tidigare misstag.

Radikal islam är dock ett hot - och onekligen det allvarligaste hotet mot USA:s säkerhet. Att hävda att ku klux klan, eller någon kristen högermilis skulle vara ett lika stort hot är att vara blind för verkligheten. Dessa kongressförhör behövs - inte för att stigmatisera (vilket man undvikit att göra i tio år) utan för att belysa ett mycket reellt och mycket allvarligt problem.

Se även tidigare inlägg:

Kongressman Peter King hotad pg a förhören om radikal islam 20110310

Inga kommentarer: