torsdag 3 mars 2011

Robert Kennedys mördare nekas frigivning

Sirhan Sirhan - dömd till livstids fängelse för mordet på Robert Kennedy 1968 - fick för 13:e gången nej till sin benådningsansökan hos benådningsdomstolen i Kalifornien där han sitter fängslad. Om 5 år till kommer han att få möjlighet till en ny ansökan. Sirhan är dock idag 66 år gammal och sa inför benådningskommissionen:

"Every day of my life, I have great remorse and deep regret,"


Själva händelsen minns han dock ingenting av. Det var dock vid en valkampanj i presidentvalet 1968 när Robert Kennedy efter ett tal på Ambassador Hotel i Kalifornien som Sirhan sköt honom när Kennedy var på väg genom hotellköket. Sirhan sköt 6 skott och fem andra skadades också men bara Robert Kennedy avled. Shiran som är palestinier föddes i Jerusalem 1944, och som motivet till mordet var att RFK ville låta Israel köpa stridsflygplan.

Sirhan dömdes i april 1969 till döden, men 1972 när Högsta Domstolen satte ett tillfälligt stopp för dödsdomar så omvandlades straffet till livstids fängelse.

En utmärkt film om mordet, den intensiva tid och händelserna runtom som präglade situationen och sammanfattar hela året 1968 är filmen Bobby från 2006.

Källor: BBC, SVD, Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Några filmer till minne av Kennedy-familjen 20090906

2 kommentarer:

Pontus sa...

De borde ha dömt honom till döden från början så skulle de ha sluppit fräckhet av typen nådeansökan. "Jag mördade en presidentkandidat och anser att jag ska få komma undan med det"

Alihatt sa...

Mörda 1 gubbe och du får sitta forever, medan lockerbiemördaren frigavs efter bara några år. Härligt att se hur man värderar människoliv i världen iaf.. Jesus is crying, but not for You..