måndag 15 augusti 2011

Rick Perry i Waterloo, Iowa

Rick Perry har nu också han besökt Iowa - närmare bestämt Michele Bachmanns gamla hemstad Waterloo, där Bachmann också var. Fox News rapporterar här om saken:



Politico har här också en artikel om eventet med Bachmann och Perry där man konstaterar att Perry har en enorm kampanjfördel som Bachmann saknar - han är folklig vilket Bachmann inte är. Och i primärval i synnerhet är det en viktig egenskap. Politico skriver:

But the contrast that may lift Perry and undermine Bachmann in their high stakes battle for Iowa had less to do with what they said than how they said it — and what they did before and after speaking.

Perry arrived early, as did former Pennsylvania Sen. Rick Santorum. The Texas governor let a media throng grow and dissolve before working his way across the room to sit at table after table, shake hand after hand, pose for photographs and listen politely to a windy Abraham Lincoln impersonator, paying respect to a state that expects candidates, no matter their fame, to be accessible.

But Bachmann campaigned like a celebrity. And the event highlighted the brittle, presidential-style cocoon that has become her campaign’s signature: a routine of late entries, unexplained absences, quick exits, sharp-elbowed handlers with matching lapel pins, and pre-selected questioners.


Detta kan ha att göra med att Perry är mer naturlig och lite mindre stel än Bachmann. Det kan förstås också ha att göra med att Perry är från Texas - där folklighet är en nödvändighet för folkvalda politiska ämbeten. En av de närvarande på talet i Iowa var Nancy Mashuda-Pohnl som som sa att hon gillade alla talarna, minns en annan Texas-kandidat hon tyckte Perry liknade:

“We met [George W.] Bush, he’s a lot like that,”


Och Erv Dennis från Cedar Falls sa att han nu var övertygad om att Perry var rätt person. Gällande Bachmann konstaterade han:

“I think she’s a very fine person, she’s very sincere. But I don’t believe that she has the experience, the depth, the strength we need for this country.”


Personligen tror jag att Perry kommer att besegra Bachmann. Frågan menar jag nu handlar mer om vem av Bachmann och Romney som kommer att kunna hålla ut längst mot Perry - för Perry är den jag tror kommer att vinna nomineringen.

Michele Bachmann tävlar om samma slags väljare som Perry: te-party-aktivister och evangelikala kristna. De evangelikala kommer förmodligen att dela upp sig - men Perry kommer att vinna majoriteten av dessa och i slutändan kommer de flesta förmodligen att ställa sig på samma kant som Perry. Detsamma gäller förmodligen te-party-aktivisterna. Här har Bachmann större chanser att behålla fler väljare - men i längden tror jag också att dessa kommer att sluta upp bakom Perry.

Mitt Romney kommer inte att vinna nomineringen. Hans primära stöd kommer från konservativa som tilltalades av honom 2008 - samt från nationens republikanska mormoner. Romney är den som har hållit på med detta längst. I princip sedan 2008 (Rick Perry har hållit på i, tja några dagar?). Att han för närvarande ligger först är därför inte särskilt konstigt. Jag har dock tidigare skrivit om att han har ett tak i opinionen - en maxgräns han inte kommer att lyckas lyfta i ett primärval, så till vida att alla andra motkandidater inte är helt bakom flötet. Med Perry i leken har Romney emellertid inte nämnvärt många kort att spela ut. Han har inte lika lång exekutiv erfarenhet som Perry, han är inte lika konservativ som Perry och det faktum att USA:s majoritetsreligion fortfarande är protestantisk kristendom och inte mormonism hade kanske varit en mindre faktor om det republikanska spelfältet bestått av icke-evangelikala kandidater - men när kandidater som Rick Perry (eller George W. Bush, eller Ronald Reagan dyker upp) så blir tron en faktor den annars inte hade varit. Och när så sker så kommer Romneys mormonism att ligga honom till last, helt oavsett om det talas om detta eller ej. Fast mer positivt, och förmodligen också mer riktigt är att det i första hand är Perrys tro som ger honom en boost som Romney inte får. Man väljer alltså inte bort Romney pg a dennes mormonism - men däremot föredrar man Perry pg a dennes evangelikala tro. Det är inte särskilt märkvärdigt. En mängd av de mormoner som stöder Romney gör likadant. Deras enda problem är att de, utanför Utah, är betydligt färre.

Så frågan som återstår är alltså återigen mest vem som kommer att hålla ut längst när Perry väl kommer igång - Bachmann eller Romney? Detta är förstås bara mina egna spekulationer. Men jag har för närvarande väldigt svårt att tro att saker och ting kommer att gå annorlunda. Om jag får rätt eller fel återstår att se.

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

MtP: Michele Bachmann - Rick Perry 20110814

Inga kommentarer: