fredag 19 augusti 2011

Joe Biden i Kina

Vice-president Joe Biden besöker för närvarande Kina - ett land med vilka relationerna för USA:s del tycks bli alltmer ansträngda. CNN rapporterar här om Bidens besök:



En annan sak som också uppmärksammats och spridits runtom på Internet i Kina - som åtminstone kan ge USA en pr-boost bland folket - är en bild som snappats upp på USA:s Kina-ambassadör Gary Locke, som kan ses med en väska på ryggen när han står och ska köpa kaffe på Starbucks i Seattle i väntan på flyget. I Kina har alla, även de lägre stående tjänstemännen betjänter som köper deras kaffe och bär deras väskor. MSNBC rapporterar här om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Cheng Li från Brookings Institution, expert på kinesisk politik, kommenterar kortet och säger till New York Times:

“Ambassador Locke’s photo contrasts sharply with the image of the Chinese officials who often live in a secret, insulated, very privileged fashion. This may explain why some Chinese leaders tend to be out of touch with the real life of the ordinary Chinese people — members of the urban middle class, not to mention the farmers and migrant workers.”


Ett trevligt litet exempel på det medmänskliga hos ambassadören från ett fritt kapitalistiskt västland i kontrast till överklassprivilegierna förunnade den kommunistiska partieliten men helt berövad det kinesiska folket. I USA är politikerna däremot en del av folket. Det går till och med på goda grunder säga att du inte kan nå - åtminstone inte något valbart offentligt ämbete - om du inte är en del av de faktiska människor som du vill ska rösta på dig. Det skiljer dock USA inte bara från Kina utan även från Sverige. För även här är partikramande fortfarande viktigare än folkförankring.

Källor: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Kinas första hangarfartyg 20110803

Inga kommentarer: