söndag 21 augusti 2011

Fyllnadsvalet i New Yorks 9:e kongressdistrikt

Det pågår för närvarande en valstrid i New Yorks nionde kongressdistrikt inför fyllnadsvalet den 13 september när den avgångna kongressmannen Anthony Weiners efterträdare ska utses.

Kongressman Weiner pålyste sin avgång den 16:e juni efter att den 6:e juni ha erkänt att han haft en mängd hemliga cyberförhållanden på nätet, samt att han lagt ut en lättklädd bild av sig själv till allmän beskådan på twitter - något han till en början förnekade genom att hävda att hans twitter-konto blivit hackat.

Till en början hoppades Weiner att han skulle kunna fortsätta som politiker, men såväl tunga demokratiska- som republikanska namn började kräva hans avgång - vilket han officiellt gjorde den 21:a juni. Demokraterna var emellertid inte rädda för att förlora den kongressplats Weiner i tio år besuttit i New Yorks 9:e kongressdistrikt. Nu inför specialvalet den 13 september har dock situationen för demokraternas del blivit alltmer obekväm.

Demokraternas kandidat - David Weprin, medlem i New York State Assembly - möter då den republikanske affärsmannen Bob Turner, som gjorde ett misslyckat försök att vinna distriktet i valet 2010 när Weiner besegrade honom med 61 mot 39%.

Nu är situationen dock drastiskt annorlunda och New York Times har här en artikel om den heta, och i synnerhet för demokraternas del alltmer svettiga valkampanjen. New York Times skriver:

The race was widely viewed as a sleepy sideshow — a mere formality that would put David I. Weprin, a Democratic state assemblyman and heir to a Queens political dynasty, into a seat known for its deep blue hue.

Instead, the race has become something far more unsettling to Democrats: a referendum on the president and his party that is highlighting the surprisingly raw emotions of the electorate.


Demokraternas kandidat leder visserligen med mellan 6% i en opinionsmätning från tidigare i månaden, men det är en drastisk förändring till republikanernas fördel. Och den republikanske kandidaten Bob Turner möter på sin kampanj många väljare som är missnöjda inte bara med Anthony Weiner, utan också med president Obama.

Demokraterna har därför börjat värva tunga namn som Joseph Lieberman för att kampanja till Weprins förmån, och demokraternas nationalkommitté har skickat rådgivare till Webrins kampanj.

Distriktet är ett tydligt demokratiskt sådant och Weprin kampanjar på att skydda Medicare och att bara höja skatterna för de superrika. Det stora problemet för demokraterna är dock att valet tycks bli ett referendum över Obamas presidentskap - vilket gör att så mycket mer än en kongressplats för demokraternas del står på spel.

“I have never spent more money than I made,” sa en av distriktets väljare. “The president is way off base in his spending.”


Och han konstaterade också att han betraktade Mr. Weprin som en förlängning av Obama och en del av partiregimen. Bob Turner har också kritiserat de planerade moskébygget vid Ground Zero - och kritiserat Weprin för att precis som Obama stödja idén.

Men om Bob Turner försöker få David Weprin associerad med Obama, så försöker Weprin sin republikanske utmanare associerad med te-party-rörelsen och refererar till Turner som “my Republican, Tea Party conservative opponent,”

Fortfarande ter sig det troliga att David Weprin faktiskt vinner men även en jämn förlust skulle för demokraternas del kunna betecknas som ett rejält bakslag - i synnerhet när så mycket tycks handla om hur väljarna betraktar president Obama.

Här intervjuas Bob Turner i radio, där han berättar om sig själv och sin kampanj:Här är också en ad där Bob Turner motsätter sig Ground Zero-moskén:Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Anthony Weiner avgår 20110616

Topp-demokrater vill nu att Weiner avgår 20110611

Åsikter från Weiners distrikt 20110609

Inga kommentarer: