onsdag 24 augusti 2011

Världens längsta tunnel ska förbinda Ryssland och USA

SVD skriver här om hur Ryssland i dagarna gav bygglov till en tunnel som ska gå genom Berings sund och binda ihop Sibirien med Alaska. En dröm om att binda ihop de båda kontinenterna fanns redan på Tsar Nicholas II:s tid 1905. Nu kan drömmen bli verklighet.

Den ryske miljardären Roman Abramovich som är guvernör i Chukotka-regionen där Rysslands nordöstligaste punkt, udden Kap Dezjnjov, ligger och som här i Europa är känd för att vara ägare av det engelska fotbollslaget Chelsea, har investerat i en tunnelboor med 19 meters borryta i diamter - vilket är världens största tunnelborr och den första av sitt slag att kunna skapa en fyrfilig motorvägstunnel.

Över 100 miljoner ton varor beräknas årligen kunna fraktas genom en sådan tunnel. Tidsramen för bygget uppgår till 15 år.

Hur USA och Alaska ställer sig till saken framgår ej. Härom året förnekade Abramovich också att borren hade skaffats i syfte att bygga en tunnel mellan de två kontinenterna - men nu tycks från den ryska sidan trots allt det vara fallet. Idén är onekligen cool. Men USA bör göra många ekonomiska och säkerhetspolitiska överväganden innan de fattar sitt beslut om saken.

Källor: SVD, The Telegraph

4 kommentarer:

Gustav Lundblad sa...

Roman är inte längre guvernör.

Ronie Berggren sa...

Jag såg det nu på Wikipedia. Den nuvarande guvernören heter dock också han Roman. Men Abramovich är inte längre guvernör.

Jag kände dock inte alls till killen tidigare. Så misstaget är SVD:s som skrev:

"Abramovich är också guvernör över regionen Chukotka där Rysslands nordöstligaste punkt, udden Kap Dezjnjov, ligger."

Gustav Lundblad sa...

Du gillar inte fotboll va? :p

Ronie Berggren sa...

Jag gillar fotbolls-VM/EM etc :) Däremot har jag valt att hellre följa amerikanska primärvalssvängar än engelska fotbollsligan ;)